Home Tips & Advies Advies voor binnen Veelgestelde vragen - binnen

Veelgestelde vragen over klussen binnen

Kan ik mijn kurkvloer lakken?

Voor een kurkvloer kun je Glitsa Vloerlak gebruiken. Dit is een transparant zijdeglanzend product. Voor onderhoud kun je Glitsa Vloerpolish gebruiken.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn transparante binnenbeits vlekkerig/bont opdroogt?

Zacht hout zal door zijn poreuse oppervlak een transparante kleurbeits sterk kunnen absorberen. Waardoor er risico van kleurbontheid is. Beter is het om eerst een laag  Binnenbeits  kleurloos (0103) aan te brengen. Zo haal je de zuiging uit het hout. Vervolgens kun je afwerken met  Binnenbeits  in de gekozen transparante kleur of houtkleur.

Moet ik voor een waterverdunbare (acryl) beits of verf speciale kwasten/rollers gebruiken?

Voor acrylbeitsen en verven zijn speciale acrylkwasten en rollers verkrijgbaar. De samenstelling van de haren (een combinatie van varkens- en kunststofharen) geeft een optimale vloeiing van de beitslaag.

Hoe krijg ik een uniforme kleur en aanzien bij het beitsen van zachthout binnen?

Zacht hout zal door zijn poreuse oppervlak een transparante kleurbeits sterk kunnen absorberen. Waardoor er risico van kleurbontheid is. Beter is het om eerst een laag Binnenbeits kleurloos (0103) aan te brengen. Zo haal je de zuiging uit het hout. Vervolgens kun je afwerken met Binnenbeits in de gekozen transparante kleur of houtkleur.

Hoe behandel ik slijtplekken op mijn parketvloer?

Een parketvloer met veel slijtplekken kun je het beste helemaal kaal schuren. Grijze (verweerde) plekken in een parketvloer moet je intensief schuren. Vervolgens de vloer ontvetten en waar nodig bijkleuren tot je de juiste kleur hebt verkregen met Binnenbeits (transparant). Ten slotte kun je de vloer afwerken met Vloerlak Transparant.

Hoe moet ik mijn houten vloerdelen (planken) behandelen?

Planken of houten vloerdelen zijn meestal gemaakt van een zachte houtsoort (vuren of grenen). Daar heb je een lak met hoge vullingsgraad voor nodig. Eerst ontvetten met Glita Vloerreiniger, schuren en opnieuw ontvetten. Vervolgens drie lagen  Vloerlak Transparant aanbrengen. Voor het onderhouden van de vloer raden we 05f99288-a552-4796-b219-a45a00d9eaf3 aan.

Kan ik verschillende binnenbeitsen over elkaar gebruiken?

Alle binnenbeitsen behalve wasbeits kun je over elkaar aanbrengen.

Hoe kan ik een massief houten parketvloer het beste afwerken?

Een massief houten parketvloer is gemaakt van een harde houtsoort, zoals beuken, teak of eiken. Ontvetten met Glitsa Vloerreiniger of thinner, voldoende grof schuren, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna drie lagen Vloerlak Transparant aanbrengen. Voor het onderhouden van een massief houten parketvloer raden we Glitsa Vloerpolish aan.

Hoe bewerk ik mijn houten vloer?

Een kale houten vloer eerst grondig ontvetten. Een reeds behandelde vloer schoonmaken met een reinigingsmiddel. Daarna (in beide gevallen) goed schuren, stofvrij maken en een aantal lagen kleurloze Vloerlak Transparant aanbrengen (zie etiket voor advies over het aantal lagen). Voor onderhoud kan je 05f99288-a552-4796-b219-a45a00d9eaf3 gebruiken.

Ik heb van MDF/HDF plaatmateriaal een object (kast, bureau, enz.) gemaakt. Kan ik dit schilderen?

MDF / HDF goed ontvetten met thinner, schuren grofte P180 - P220 stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Beschadigingen herstellen met Alabastine MDF vuller. Vervolgens een, twee of drie lagen CetaBever Binnenbeits in de gekozen transparante kleur of houtkleur aanbrengen. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken. Zo nodig kan voor extra slijtvastheid afgewerkt worden met Parketlak Mat .

Ik heb een houten aanrecht- of barblad en wil dit kleurloos afwerken. Hoe moet ik dit doen?

Voor dit type ondergrond kunt u als volgt handelen. Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger (hardhout met thinner), beschadigingen herstellen met Alabastine Kneedbaar hout en nogmaals ontvetten. Indien gewenst het hout aan kleuren met Binnenbeits in de gewenste transparante kleur of houtkleur. Voor voldoende slijtvastheid afwerken met twee lagen CetaBever Parketlak. Kiest u voor een dekkende afwerking dan kan het kale hout rechtstreeks afgewerkt worden met drie lagen Cetabever Dekkende Vloerlak. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Ik wil een houten kinderbedje dekkend beitsen. Kan ik daar iedere beits voor gebruiken?

Voor objecten als kinderkamers en kindermeubilair, etc. kunt u als volgt handelen. Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Nogmaals ontvetten. Beschadigingen herstellen met Alabastine Kneedbaar hout. Vervolgens het hout behandelen met Vloerlak Dekkend.

Kan ik voor een houten kinderbedje (transparante of houtkleur) iedere beits of lak gebruiken?

Voor objecten als kinderkamers en kindermeubilair, etc. kunt u als volgt handelen. Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte p150 - P180 in de richting van de houtnerf. Nogmaals ontvetten. Beschadigingen herstellen met Alabastine Kneedbaar hout. Vervolgens het hout behandelen met CetaBever Binnenbeits in de gewenste transparante kleur, houtkleur of kleurloos. Voor extra kras-, stoot- en slijtvastheid afwerken met Parketlak Mat.

Mijn houten keukenkastjes wil ik dekkend schilderen. Hoe doe ik dit?

Keukenkastjes zijn in het algemeen of van hout of van houtfineer. U kunt als volgt handelen.. Reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 en stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna afwerken met drie lagen Vloerlak Dekkend . Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Mijn houten keukenkastjes wil ik transparant afwerken. Hoe doe ik dit?

Keukenkastjes zijn in het algemeen of van hout of van houtfineer. Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Nogmaals ontvetten. Beschadigingen herstellen met Alabastine Kneedbaar hout. Vervolgens het hout behandelen met Binnenbeits in de gewenste transparante kleur, houtkleur of kleurloos. Voor extra kras-, stoot- en slijtvastheid afwerken met Parketlak Mat.

Kun je rotan stoelen schilderen?

Ja, rotan meubelen kunt u schilderen. U moet eerst de ondergrond goed reinigen met Alabastine Verfreiniger, goed schuren grofte P220 -P280 of scotch-brite en stofvrij maken. Vervolgens nogmaals reinigen en ontvetten. Vervolgens afwerken met twee a drie lagen Cetabever Binnenbeits in een transparante kleur of houtkleur. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Ik heb een hardhouten parketvloer gelegd. Hoe kan dit afgewerkt worden?

Het kale hout reinigen en ontvetten met thinner, beschadigingen herstellen met Alabastine Kneedbaar hout en nogmaals ontvetten. Indien gewenst het hout aan kleuren met Binnenbeits in de gewenste transparante kleur of houtkleur. Voor voldoende slijtvastheid afwerken met twee lagen CetaBever Parketlak. Kiest u voor een dekkende afwerking dan kan het kale hout rechtstreeks afgewerkt worden met drie lagen CetaBever Dekkende Vloerlak. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Ik heb een zacht houten vloer gelegd. Hoe kan dit afgewerkt worden?

Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger, beschadigingen herstellen met Alabastine kneedbaar hout en nogmaals ontvetten. Indien gewenst het hout aan kleuren met CetaBever Binnenbeits Transparant in de gewenste transparante kleur of houtkleur. Voor voldoende slijtvastheid afwerken met twee lagen Vloerlak Dekkend. Kiest u voor een dekkende afwerking dan kan het kale hout rechtstreeks afgewerkt worden met drie lagen Vloerlak Dekkend. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Mijn vloer bestaat uit houten vloerdelen (planken). Hoe kan ik die behandelen?

Meestal gaat het hier om lichtgekleurde zachte houtsoorten, zoals vuren en grenen. Omdat het meestal een zachte houtsoort betreft is een lak nodig met een hoge vullingsgraad. Het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Nogmaals ontvetten. Beschadigingen herstellen met Alabastine kneedbaar hout. Vervolgens het hout behandelen met Binnenbeits in de gewenste transparante kleur, houtkleur of kleurloos. Voor voldoende kras-, stoot- en slijtvastheid afwerken met twee lagen Parketlak Mat.

Kun je beschadigd (klik)laminaat schilderen?

Nee, laminaat bestaat uit meestal een kunststof onderlaag met daarop een fotoprint van de bewuste houtsoort afgewerkt met een 2-componenten toplaag. Deze bovenlaag is niet te schuren en te schilderen zonder de fotoprint aan te tasten.

Kun je (beschadigd) lamelparket lakken?

Lamelparket bestaat uit een houten onderlaag met daarop verlijmd een dunne laag van de gekozen houtsoort. Opnieuw schuren en lakken is goed mogelijk, en wel als volgt: het kale hout reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger, beschadigingen herstellen met Alabastine kneedbaar hout en nogmaals ontvetten. Indien gewenst het hout aan kleuren met Binnenbeits in de gewenste transparante kleur of houtkleur. Voor voldoende slijtvastheid afwerken met twee lagen CetaBever Vloerlak. Kiest u voor een dekkende afwerking dan kan het kale hout rechtstreeks afgewerkt worden met drie lagen Vloerlak Dekkend . Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Tips & advies

“Hou de CetaBever Tuinhout Sprayer op 30 cm afstand van de schutting voor het beste resultaat”

> Bekijk meer Tips en Advies

Verkooppunten

Zoek een CetaBever verkooppunt bij u in de buurt

Brochures