Home Tips & Advies Advies voor buiten Veelgestelde vragen - buiten

Veelgestelde vragen over klussen buiten

Mag ik over een terpentineverdunbare beits/verf een acrylverf/high solid verf/beits aanbrengen?

Als je de ondergrond goed voorbehandelt kun je over een terpentineverdunbare verf of Meesterbeits Dekkend een acrylverf of high solid verf/beits gebruiken.

Mag ik over een (waterverdunbare) acryllaag een terpentineverdunbare beits aanbrengen?

Bij binnentoepassingen mag je terpentineverdunbare en high solid verfsoorten na een goede voorbehandeling op acrylverf toepassen. Bij buitentoepassing moet je de acrylverf verwijderen.

Kan ik een metalen tuinhek in dezelfde kleur beitsen als mijn kozijnen?

Beits kun je niet rechtstreeks op metaal toepassen. Dat levert hechtingsproblemen op. Breng eerst Flexa Grondverf voor Metaal aan. Afwerken met de gekozen Meesterbeits Dekkend .

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

Lage temperaturen veroorzaken vertraging in het droogproces van uw verf. De beste maanden voor schilderwerk zijn van mei tot en met september. Vermijd zeer zonnige en warme dagen.

Waarom is het zo moeilijk om te voorkomen dat verf afbladdert van houten planken buiten?

Dit wordt veroorzaakt door vocht. Gewoonlijk worden alleen de bovenkant en uiteinden van de planken van een plank geverfd. Daardoor zijn de zijkanten en onderkant onbeschermd en kunnen vocht opnemen afkomstig van regen en de grond onder de vloer. Het vocht dat door de zonnewarmte naar het oppervlak wordt getrokken vernietigt de hechting tussen het hout en de verf, die daardoor gaat afbladderen. De beste manier om een nieuwe vloer te beschermen is om een Meesterbeits Dekkend of Meesterbeits Transparant Cetabever Beits UV aan te brengen.

Wat betekent een 1 pot systeem (EPS)?

Het gaat hier om een grondverf en zijdeglanzende aflak ineen. Voorbeeld hiervan is Meesterbeits Dekkend.

Kan ik een dekkende buitenbeits over een transparante buitenbeits aanbrengen?

Transparante beitsen zijn elastischer dan dekkende. Daarom is het aan te raden om in elk geval van de liggende delen alle transparante lagen te verwijderen. Vervolgens kun je de kale liggende delen en de transparante laag op de overige delen afwerken met Meesterbeits Dekkend.

Hoe werk ik hardhouten kozijnen transparant af?

Hardhouten kozijnen zijn gemaakt van rood/bruine houtsoorten zoals merbau en meranti. Deze kunnen gele vlekken bevatten. Om uitbloeden van inhoudstoffen tegen te gaan ontvet je de ondergrond met Thinner. Voldoende grof schuren, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna afwerken met 2 - 3 lagen Meesterbeits Transparant Glans of Satin. Tussen de lagen fijn schuren en stofvrij maken.

Hoe werk ik hardhouten kozijnen dekkend af?

Hardhouten kozijnen zijn gemaakt van rood/bruine houtsoorten zoals merbau en meranti. Deze kunnen gele vlekken bevatten. Om uitbloeden van inhoudstoffen tegen te gaan ontvet je de ondergrond met Thinner. Voldoende grof schuren, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Daarna voor een optimale duurzaamheid afwerken met Meesterbeits Dekkend of Flexa Grondverf en Flexa Aflak.

Heb ik voor een high solid beits een speciale kwast of roller nodig?

High solid beitsen kun je verwerken met een gewone of varkensharen kwast of met een lakviltroller.

Kan ik een kunststof regenpijp in dezelfde kleur beitsen als mijn kozijnen?

Beits kun je niet rechtstreeks op een regenpijp toepassen, want dat geeft hechtingsproblemen. Breng eerst Flexa Grondverf voor Kunststof aan. Daarna afwerken met je gekozen CetaBever product.

Kan ik houtwerk aan mijn huis waar een transparante beits- of laklaag op zit, dekkend afwerken?

Transparante lagen (waardoor de houtnerf en/of tekening nog zichtbaar is) zijn elastischer dan dekkende lagen. Als je daar een dekkende laag over aanbrengt kan er spanningsverschil, dus onthechting ontstaan. Om alle risico's te vermijden is het beter om eerst de transparante laag te verwijderen. Het kale hout vervolgens ontvetten, schuren en opnieuw ontvetten. Daarna kun je het hout afwerken met Meesterbeits Dekkend.

Hoe krijg ik grijs/zwarte vlekken op transparant afgewerkt houtwerk weg?

Grijs/zwarte vlekken in houtwerk ontstaan onder invloed van vocht (verwering). Te lang uitgesteld onderhoud, te weinig laagdikte of openstaande naden en kieren kunnen dit probleem veroorzaken. Verwijder eerst het bestaande beits- of laksysteem volledig. Ook de verweerde houtcellen (= dood hout) verwijderen tot op het gezonde hout. Daarna ontvetten en om de originele houtkleur te herstellen CetaBever Beits in de gewenste houtkleur aanbrengen. Afwerken met CetaBever Meesterbeits UV Meesterbeits Transparant of Meesterbeits Dekkend.

Het houtwerk van mijn woning is gedaan met een hoogglans verf. Mag ik hierover beits aanbrengen?

Na een goede voorbehandeling ( reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger, middel grof schuren grofte P220 - P280 en stofvrij maken en nogmaals ontvetten) is het geen probleem om een beits, bijvoorbeeld Meesterbeits Dekkend aan te brengen op een bestaande verflaag. Wel gaat daarmee het vochtregulerend vermogen verloren, aangezien de onderlaag niet vochtregulerend is.

Op het houtwerk van mijn woning zit een transparante laag. Kan ik dit dekkend (kleur) afwerken?

Bij transparant afgewerkt hout is de houtkleur en/of tekening nog zichtbaar. Transparante lagen zijn meer elastisch dan dekkende lagen. Hierdoor kan spanningsverschil en dus onthechting ontstaan. Om alle risico's te vermijden is het beter om eerst de transparante laag te verwijderen. Het kale hout vervolgens ontvetten met Alabastine Verfreiniger(hardhout met thinner), schuren grofte P150 - P180 en stofvrij maken, daarna nogmaals ontvetten. Vervolgens kan het hout afgewerkt worden met twee a drie lagen Meesterbeits Dekkend. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

In mijn woning zitten z.g.n. hardhouten kozijnen. Hoe kan ik deze transparant afwerken?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti. Om uitbloeden van inhoudsstoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de binnenzijde kunt u eventuele beschadigingen bijwerken met Alabastine Kneedbaar hout en vervolgens afwerken met drie lagen Binnenbeits. Voor de buitenzijde kunt u Meesterbeits Transparant Glans of Zijdeglans gebruiken.

In mijn woning zitten z.g.n. hardhouten kozijnen. Hoe kan ik deze dekkend afwerken?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti. Om uitbloeden van inhoud stoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de binnenzijde kunt u eventuele beschadigingen bijwerken met Alabastine Kneedbaar hout en vervolgens afwerken met drie lagen Vloerlak Dekkend. De buitenzijde kunt u afwerken met twee a drie lagen Meesterbeits Dekkend in de gewenste kleur.

Op mijn woning zitten grijs/zwarte vlekken in het transparant afgewerkt houtwerk. Hoe herstel ik dit?

Genoemde vlekken ontstaan onder invloed van vocht, ofwel het hout verweert. Mogelijke oorzaken kunnen zijn: te lang uitgesteld onderhoud, te weinig laagdikte of openstaande naden en kieren. Herstel is een behoorlijke klus en wel als volgt. Eerst dient het transparante beits- of laksysteem volledig verwijderd te worden, inclusief het verweerde / vergrijsde hout (=dood hout) tot op het gezonde hout. Vervolgens het kale hout ontvetten met Alabastine Verfreiniger (hardhout met thinner), schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Intacte transparante lagen reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger, middel grof schuren grofte P220 - P280 en stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Vervolgens afwerken met 2 a 3 lagen Meesterbeits Transparant, in de gewenste transparante houtkleur en glansgraad.

In mijn kozijn zit een vezelachtig deel. Het zachte hout is eenvoudig te verwijderen. Hoe herstel ik dit?

Al het "rotte" hout verwijderen inclusief 1 a 2 cm van het "gezonde" hout. Daarna zo nodig een bekisting om de kale plek maken. Vervolgens dit deel opvullen met Alabastine Houtrotvuller. Daarna het kozijn afwerken met Meesterbeits Dekkend.

Het houtwerk transparant afwerken, zonder dat het te donker wordt. Hoe doe ik dit?

De tekening van hout blijft zichtbaar. Terwijl de kleur van het hout (grenen versus meranti) van invloed is op de eindkleur. Transparante producten worden in diverse kleuren geleverd. Indien een kleurloze laag (kleur 003) wordt toegepast, zal het hout fractioneel donkerder worden. Echter de duurzaamheid is beperkt. Wordt een transparante houtkleur gebruikt (bijvoorbeeld 006 = licht eiken of 077 = grenen) dan is de aankleuring beperkt maar de duurzaamheid aanzienlijk beter. Dit vanwege de transparante pigmenten welke ook als UV-filter werken. Voor nieuw hout kan als volgt gehandeld worden: na schuren, ontvetten en schuren, Meesterbeits Transparant Glans of Zijdeglans in een houtkleur. Onderhoud kan uitgevoerd worden met kleurloos (003) of Grenen (077).

Op mijn (nieuwe) beitslaag ontstaan grijs zwarte strepen. Hoe komt dit, en hoe los ik het op?

Het betreft hier vermoedelijk milieuverontreiniging welke onder invloed van regen op het nog verse beitswerk terecht komt. Door het agressieve karakter "vreet" deze aanslag zich vast in de nog verse verflaag. Deze gaat vervolgens verder uitharden waardoor de aanslag lastig te verwijderen is. Om deze aanslag alsnog te verwijderen kan het beste een sterke oplossing Alabastine Verfreiniger of een zgn. Cleaner gebruikt worden zoals Bendolit of Commandant 4. Genoemde producten hebben geen invloed op de kwaliteit van de verflaag.

Kan ik een kunststof regenpijp dekkend beitsen in dezelfde kleur als het houtwerk van de woning?

Beits kan i.v.m. de hechting niet rechtstreeks op een regenpijp worden toegepast. Maar op de volgende wijze gaat het wel: Reinig de kunststof regenpijp met Alabastine Verfreiniger. Vervolgens schuren grofte P150 - P180 en stofvrij maken. Nogmaals ontvetten. Vervolgens een laag Flexa Grondverf voor Kunststof aanbrengen en vervolgens afwerken met twee lagen van de gekozen CetaBever Dekkende beits.

Voor mij dakkapel of dakgoot is trespa gebruikt. Kan ik dit dekkend beitsen?

Trespa is een harde gladde kunststof welke goed buitenduurzaam is. Wilt u dit in dezelfde dekkende kleur als het overige houtwerk beitsen dan kunt u dit als volgt doen. Ontvetten met thinner of Alabastine Verfreiniger, schuren grofte P150 - P180 en stofvrij maken. Daarna opnieuw ontvetten. Vervolgens een laag Flexa Grondverf voor Kunststof aanbrengen. En vervolgens afwerken met twee lagen Meesterbeits Dekkend in de gewenste kleur. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Kan ik mijn houten (sta) caravan transparant afwerken?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti of Western Red Cedar. Om uitbloeden van inhoudsstoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de buitenzijde kunt u Meesterbeits Dekkend gebruiken. Weet u zeker dat de achterzijde van de planken behandeld is dan kunt u voor de voorzijde ook gebruiken: Meesterbeits Transparant Glans of Zijdeglans.

Kan ik mijn houten (sta) caravan dekkend afwerken?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti of Western Red Cedar. Om uitbloeden van inhoudsstoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de buitenzijde kunt u Buitenbeits Dekkend gebruiken. Weet u zeker dat de achterzijde van de planken behandeld is dan kunt u voor de voorzijde ook Meesterbeits Dekkend gebruiken.

Aan mijn woning zit gevelbetimmering van z.g.n. Rabat delen. Hoe werk ik deze transparant af?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti of Western Red Cedar. Om uitbloeden van inhoudsstoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de buitenzijde kunt u Buitenbeits Transparant gebruiken. Weet u zeker dat de achterzijde van de planken behandeld is dan kunt u voor de voorzijde ook gebruiken: Meesterbeits Transparant Glans of Zijdeglans.

Aan mijn woning zit gevelbetimmering van z.g.n. Rabat delen. Hoe werk ik deze dekkend af?

Het gaat om rood/ bruine houtsoorten die gele vlekken kunnen bevatten. Bekende namen zijn Merbau en Meranti of Western Red Cedar. Om uitbloeden van inhoudsstoffen tegen te gaan ontvetten met thinner, schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf, stofvrij maken en opnieuw ontvetten. Voor de buitenzijde kunt u Buitenbeits Dekkend gebruiken. Weet u zeker dat de achterzijde van de planken behandeld is dan kunt u voor de voorzijde ook Meesterbeits Dekkend gebruiken.

Tips & advies

“Hou de CetaBever Tuinhout Sprayer op 30 cm afstand van de schutting voor het beste resultaat”

> Bekijk meer Tips en Advies

Verkooppunten

Zoek een CetaBever verkooppunt bij u in de buurt

Brochures