Home Tips & Advies Advies voor je tuin Veelgestelde vragen - tuin

Veelgestelde vragen over klussen tuin

Kan ik met olie bewerkte tuinmeubelen transparant beitsen?

Op een laag olie kun je geen transparante afwerking aanbrengen. Alleen een nieuwe laag olie is mogelijk, zoals Tuinmeubelolie voor hardhout of CetaBever Tuinmeubelolie waterproof voor zachthout.

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

Lage temperaturen veroorzaken vertraging in het droogproces van uw verf. De beste maanden voor schilderwerk zijn van mei tot en met september. Vermijd zeer zonnige en warme dagen.

Hoe kan ik het beste hardhout- of zachthoutolie aanbrengen?

Olie voor hard- of zachthout kun je met een kwast of een doek aanbrengen. Belangrijk is dat de olie in dunne lagen wordt aangebracht. Het hout moet verzadigd raken, maar er mag geen olielaag op het hout achterblijven.

Hoe reinig ik een kwast of doek waarmee ik olie heb aangebracht?

Kwasten waarmee je olie hebt aangebracht kun je gewoon schoonmaken met terpentine of kwastenreiniger. Doeken kun je het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval. Gooi ze nooit als een prop weg, want daardoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.

Mijn tuinhout is behandeld met carbolineum. Hoe kan ik dit behandelen?

Voor een behandeling over carbolineum heeft CetaBever 2 producten in haar assortiment. Gebruik hiervoor Zwarte Teer of Carbobruin.

Ik wil mijn tuinhout mat zwart afwerken. Wat kan ik hiervoor gebruiken?

Het product voor een mat zwarte afwerking van uw tuinhout is Bielzenzwart.

Kan ik ook losse onderdelen voor mijn CetaBever Tuinhout Sprayer bijbestellen?

Indien je losse onderdelen voor de CetaBever Tuinhout Sprayer wilt bestellen dan kan je contact opnemen met:

Befralux Groothandel BV
Koolpad 14
4854 PD Bavel
Telefoon - 076-5617071
info@befralux.nl

Hoe lang duurt het bij een oliebasis product voordat het bestand tegen de regen is?

Factoren zoals feitelijke temperaturen, vochtigheidsniveaus en zelfs luchtbeweging dragen allemaal bij aan de droging van een alkydhars. Daarnaast zijn de dikte van de nieuw aangebracht coating en de poreusheid van het oppervlak eveneens van invloed op de tijd die nodig is om een product op Tuinmeubelolie aan te brengen.

Wel is het zo dat de eerste circa 8 uur van de drogingstijd essentieel zijn. Als er slecht weer dreigt (binnen 8 uur) dan adviseren wij om te wachten tot de situatie beter wordt. Hoewel producten op Tuinmeubelolie over het algemeen tamelijk elastisch zijn, adviseren wij om niet te schilderen als er zeer binnenkort regen wordt voorspeld.

Hoe kan ik het beste CetaBever Tuinmeubelolie (Waterproof) aanbrengen?

CetaBever Tuinmeubelolie (Waterproof) kun je het beste met een soepele kwast of een niet pluizende doek aanbrengen. Belangrijk is dat de olie in dunne lagen wordt aangebracht. Het hout moet verzadigd raken.

Kan ik mijn kunststof tuinmeubilair in dezelfde kleur beitsen als mijn schutting?

Tuinmeubelen zijn gemaakt van een kunststofsoort die niet overschilderbaar is. Zelfs niet met speciale kunststof hechtprimers.

Wat is geïmpregneerd hout en hoe bewerk ik het?

Geïmpregneerd hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Reinig het hout met CetaBever Tuinmeubel Reiniger 2 in 1, voldoende grof schuren, stofvrij maken en nogmaals reinigen. Daarna afwerken met bijvoorbeeld CetaBever Tuinmeubelolie of Schuttingbeits.

Hoe geef ik een geïmpregneerd tuinhuisje een duurzame transparante bescherming?

Hoe geef ik een geïmpregneerd tuinhuisje een duurzame transparante bescherming? Een tuinhuisje van geïmpregneerd hout is behandeld met een zoutoplossing om schimmel en houtrot te voorkomen. Ontvetten met Tuinmeubel Reiniger 2 in 1. Daarna voldoende grof schuren en nogmaals reinigen. Behandel het hout vervolgens bij voorkeur aan alle zijden met één of twee lagen CetaBever Buitenbeits Transparant in de gewenste houtkleur. Voor maximale duurzaamheid de buitenzijde afwerken met 2 lagen Cetabever Meesterbeits UV Transparant.

Hoe voorkom ik dat mijn zachthouten tuinmeubelen vaal en grijs worden?

Hout verweert en wordt grijs onder invloed van (onder andere) zonlicht. Je beschermt houten tuinmeubelen door ze te ontvetten met wasbenzine, voldoende grof te schuren tot op de originele houtkleur en opnieuw te ontvetten. Gebruik zonodig Tuinmeubel Reiniger 2 in 1. Daarna afwerken met Buitenbeits Transparant in de gewenste kleur of Tuinmeubelolie.

Ik heb een ruw houten schuur welke ik zwart wil afwerken. Welk product gebruik ik hiervoor?

Uitstekend geschikt voor het zwart afwerken van schuren is het product Zwarte Teer.

Ik zoek een waterverdunbare dekkende beits voor tuinhout. Welk product gebruik ik?

Het CetaBever product dat je hiervoor kunt gebruiken is Tuinbeits Plus Dekkend.

Ik zoek een waterverdunbare transparante beits voor tuinhout. Welk product gebruik ik?

Het CetaBever product dat je hiervoor kunt gebruiken is Tuinbeits Plus Transparant.

Mijn tuinhout is behandeld met een teerproduct. Welk product gebruik ik hiervoor?

CetaBever heeft 3 producten in haar assortiment die je kunt gebruiken. Gebruik voor behandeling Zwarte Teer, Bielzenzwart of Carbobruin.

Mijn tuinmeubilair is behandeld met een olie. Kan ik dit nu transparant beitsen?

Nee, op een bestaande laag olie kan alleen maar weer een olie aangebracht worden. Dit omdat een laag olie enigszins zacht is en vettig. Als je hierover een dekkende of transparante beits aanbrengt dan ontstaan er problemen met de hechting, de vloeiing, de droging, etc. Beter is het om hier over een olie aan te brengen bijvoorbeeld Tuinmeubelolie of CetaBever Tuinmeubelolie Waterproof.

Hoe kan ik het beste CetaBever Tuinmeubelolie of Tuinmeubelolie waterproof aanbrengen?

Olie kun je met een kwast of een niet pluizende doek aanbrengen. Echter belangrijk is dat de olie in dunne lagen wordt aangebracht. Het hout moet verzadigd worden. En er moet geen laag op het hout achterblijven. Te dikke lagen olie (glimmende laag) zullen zacht en plakkerig blijven. Na afloop is het belangrijk om gebruikte doeken goed uit te spoelen en of uitgevouwen te laten drogen. Dit om zelfontbranding door broei te voorkomen.

Hoe reinig ik mijn kwast of doek nadat ik olie gebruikt heb?

Kwasten kunnen gewoon schoongemaakt worden met terpentine of Kwastenreiniger. Doeken kunt u het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval. Doeken nooit als een prop weggooien. Hierdoor kan broei en eventueel zelfontbranding ontstaan.

Hoe bescherm ik een nieuw tuinhuisje (volgens de leverancier geïmpregneerd) duurzaam transparant?

Het houtwerk is behandeld (= geïmpregneerd) met een zoutoplossing ter voorkoming van schimmel, houtrot enzovoort. Voor een optimaal eindresultaat is het raadzaam om het houtwerk rondom te behandelen. En wel als volgt: het houtwerk ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Vervolgens twee lagen Tuinbeits Transparant aanbrengen in de gewenste transparante houtkleur. Voor een optimale duurzaamheid de buitenzijde afwerken met twee lagen Buitenbeits Transparant. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Hoe bescherm ik een nieuw tuinhuisje (volgens de leverancier geïmpregneerd) duurzaam dekkend?

Het houtwerk is behandeld (= geïmpregneerd) met een zoutoplossing ter voorkoming van schimmel, houtrot enzovoort. Voor een optimaal eindresultaat is het raadzaam om het houtwerk rondom te behandelen. En wel als volgt: het houtwerk ontvetten met Alabastine Verfreiniger. Schuren grofte P150 - P180 in de richting van de houtnerf. Stofvrij maken en nogmaals ontvetten. Vervolgens twee lagen Tuinbeits Dekkend aanbrengen in de gewenste kleur. Voor een optimale duurzaamheid de buitenzijde afwerken met twee lagen Buitenbeits Dekkend. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Ik heb teakhouten tuinmeubelen gekocht, echter ze worden vaal grijs. Wat kan ik hieraan doen?

Onder invloed van onder meer zonlicht (UV - licht) en vocht gaat teakhout verweren en ontstaat er een grijze kleur. Herstel kan het beste als volgt uitgevoerd worden: Het hout reinigen / ontgrijzen met Tuinmeubel Reiniger 2 in 1. Daarna schuren in de richting van de houtnerf grofte P150 - P180, stofvrij maken en ontvetten met thinner. Vervolgens kunt u het hout beschermen / afwerken met CetaBever Tuinmeubelolie waterproof.

Op mijn schutting/ tuinhek zit carbolineum. De laag is wat vettig en geeft af. Kan dit geschilderd worden?

Carbolineum is een goedkoop, vettig product wat enigszins teerachtig ruikt. Door veroudering verkleurt het grijsachtig. Op zich kan na reinigen en ontvetten met Alabastine Verfreiniger de laag overschilderd worden met Zwarte Teer of Bielzenzwart. Indien u geen carbolineumachtig product meer wilt gebruiken dan kunt u overstappen naar Tuinbeits Dekkend. Echter er bestaat wel een risico van doorbloeden. Daarom is het raadzaam om een kleur te kiezen die overeenkomt met de kleur van carbolineumlaag.

Op mijn terras staan zgn. terracotta bloempotten. Kan ik deze schilderen?

De pot goed schoonmaken met Alabastine Verfreiniger en goed opruwen en stofvrij maken. Volgens afwerken met Tuinbeits Plus Dekkend. Om overmatig vochttransport tegen te gaan en dus bladdervorming, verdient het aanbeveling om de bloemen in een zgn. binnenpot in de pot te plaatsen.

Kan ik een onbehandeld metalen tuinhek in dezelfde kleur beitsen als mijn kozijnen?

Een beits kan vanwege het feit dat dit product geen roestwerende eigenschappen heeft niet rechtstreeks op metaal worden toegepast. Breng eerst twee lagen Flexa Grondverf voor Metaal aan. Vervolgens afwerken met twee lagen Meesterbeits Dekkend in de gewenste kleur.

Kun je rotan stoelen schilderen?

Ja, rotan meubelen kunt u schilderen. U moet eerst de ondergrond goed reinigen met Alabastine Verfreiniger, goed schuren grofte P220 -P280 of scotch-brite en stofvrij maken. Vervolgens nogmaals reinigen en ontvetten. Vervolgens afwerken met twee a drie lagen Tuinbeits Plus Dekkend. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken.

Tips & advies

“Hou de CetaBever Tuinhout Sprayer op 30 cm afstand van de schutting voor het beste resultaat”

> Bekijk meer Tips en Advies

Verkooppunten

Zoek een CetaBever verkooppunt bij u in de buurt

Brochures