DUURZAAMHEID


Bewezen duurzaamheid
Meten is weten, zegt het spreekwoord, en bij CetaBever werken tientallen laboranten dagelijks aan de verdere ontwikkeling van recepten en formules. In onze laboratoria worden natuurlijk allerlei testen uitgevoerd. Deze testen leveren onder andere nuttige informatie over het effect van temperatuurschommelingen, water, algen en schimmels & UV-stralen.

Naast deze laboratorium testen, worden de CetaBever producten ook onder verschillende weersomstandigheden grondig getest. CetaBever beschikt over outdoor testlabs in de Zwitserse Alpen, op Groenland en op vele andere plaatsen in Europa. Belangrijke pijler hierbij zijn uiteraard dekkracht en duurzaamheid.
We testen op de volgende plekken:

Getest in de Zwitserse Alpen

Het CetaBever-testlab in de Zwitserse Alpen biedt al metingen sinds 1969. De panelen worden behandeld met CetaBever producten, maar ook met die van de concurrent. Vanwege de verscheidende weersomstandigheden in de Alpen krijgen de houtstalen het hier behoorlijk hard te verduren.
Het lab ligt op 1.400 meter boven zeeniveau, en dat zorgt voor een erg hoge UV-straling. Ook de grote temperatuurverschillen van -20°C in de winter tot +20°C in de zomer zorgen voor extreme omstandigheden. Dat weerspiegelt zich ook in een zogenoemde versnellingsfactor (in tijd) van 2 à 3. Eén jaar in de Zwitserse Alpen is hetzelfde als twee tot drie jaar in ons klimaat

Bij de Inuit in Groenland

Sisimiut, een klein stadje in Groenland, vormt het decor voor een indrukwekkend experiment rond energiebesparing en testen. Een samenwerking van de Technische Universiteit van Denemarken en het Center for Arctic Technology. Sisimiut ligt in het gebied waar de Inuit (Eskimo's uit Groenland) leven en vormt het laatste havenstadje in het noorden van Groenland dat het hele jaar door ijsvrij blijft. Het Low Energy Arctic House, een volledig houten testhuis, wordt blootgesteld aan weersomstandigheden van -20° C tot +20°C, met sneeuw in de winter en extreme UV-straling in de zomer.

De initiatiefnemers gebruiken CetaBever-producten voor de beste bescherming voor houten gevels én vanwege de uitstekende houdbaarheid van kleuren in alle omstandigheden. Voor de beglazing, ramen, vloer- en dakisolatie, elektriciteit en energie werd een beroep gedaan op de meest vooraanstaande fabrikanten en leveranciers.

Overige plekken in Europa

CetaBever beschikt over een belangrijk testlab in Noorwegen in een erg vochtig klimaat, met gemiddeld 250 dagen regen per jaar. Daarnaast zijn er verschillende testlocaties in Europa bij onze productielocaties: onder andere in Nederland, België & Duitsland (Keulen).
Al de onderzoeksresultaten van de indoor en outdoor testlabs worden centraal verzameld in één grote database en leveren een schat aan nuttige informatie op.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.