DE HOUTDOKTER: HOE RED IK HET LEVEN VAN MIJN ROTTENDE RAAMKOZIJNEN?

Zo red je een rottend raamkozijn

Een professionele handleiding om de staat van je rottende raamkozijn te bepalen met tips voor reparatie en bescherming.

 

Help! Mijn raamkozijnen beginnen te rotten

 

“Mijn oude houten raamkozijnen vertonen rottingssymptomen en moeten direct behandeld worden. Ik wil graag weten op welk punt de ramen niet meer te redden zijn. Kan ik ze nu nog herstellen, of wordt het tijd voor nieuwe raamkozijnen?”

 

De houtdokter

 

Rot hout is goed te herkennen, zelfs onder een laag verf. Daarvoor hoef je alleen je handen te gebruiken en te voelen. Rot hout voelt zacht en sponsachtig aan. Als je erop drukt met een vinger of een stuk gereedschap zal het snel indeuken of afbrokkelen. Ga eerst na hoe ver de rot heeft doorgezet. Zijn grote delen van je kozijnen rot, dan moet je ze helaas vervangen. Maar als alleen een paar geïsoleerde plekken zijn aangetast, kun je met wat herstelwerkzaamheden je kozijnen redden van de ondergang. 

 

Voorbereiding op repareren van rot raamkozijn 

 

Het eerste wat je doet is kijken of er een aanwijsbare oorzaak is voor het houtrot, anders dan natuurlijke verwering. Is er ergens een lek te bekennen, of druppelt er water uit een dakgoot of plantenbak? Zit het nog goed op het glas? Zo ja, verwijder dan de oorzaak van het probleem.
Vervolgens verwijder je het rotte houten deel van het raamkozijn. Met schuurpapier verwijder je eerst de  afgebladderde verf, waarna je met een beitel al het aangetaste hout losmaakt van het kozijn. 

 

Een raamkozijn repareren

 

Als er nog grove houtvezels in de reparatie zitten dan even weghalen met een schuurpapiertje.  Breng vervolgens met een verfkwast een houtverharder (Alabastine Houtimpregneer) aan op de aangetaste delen. Breng als laatste een sterke houtvuller aan [Alabastine Houtrotvuller] die je opschuurt wanneer deze is uitgehard (6 uur). Na het schuren kun je het kozijn afwerken met lak, beits of een grondverf plus verf. 

 

Rotte raamkozijnen voorkomen

 

​Zijn je raamkozijnen te zeer aangetast door houtrot en moet je nieuwe kopen, zorg er dan voor dat je nieuwe raamkozijnen in de toekomst niet hetzelfde rottige lot te wachten staat. Een houtbeschermer is ideaal voor gebruik op nieuw en onbewerkt hout. Het is een prima basisbescherming, waarmee je voorkomt dat je kozijnen worden aangetast door blauwschimmel, rotschimmel en UV-straling. Vervolgens kun je je nieuwe kozijnen afwerken met je gewenste product. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.