HOUTVERZORGING: TEAK

De voorbehandeling, afwerking en het onderhoud van teak

Een professionele handleiding voor voorbehandeling, afwerking en onderhoud van teakhout.

 

Teak is een tropisch hardhout en groeit van oudsher in de teakbossen van Myanmar (Birma) en omgeving. Daarom wordt het ook wel Birmese teak genoemd. Het hout is rijk aan natuurlijke oliën, waardoor het uiterst waterbestendig is. Door deze eigenschap, en het feit dat het stevig en duurzaam hout is, is teak zeer geliefd onder bootbouwers, ontwerpers van tuinmeubelen of Vlonders & Terrassen. 

Teakhout voorbehandelen 

 

Om de natuurlijke kleur van teak te behouden, maak je het hout eerst schoon met een niet te agressief schoonmaakmiddel [CetaBever 2-in-1 Reiniger]. Door de natuurlijke oliën heeft het hout een fijne structuur. Verwijder met een kwast voorzichtig al het vuil uit de nerven en laat het drogen. Gebruik een schuurblok en zeer fijn schuurpapier en schuur het hout in de nerfrichting met soepele, gelijkmatige bewegingen. Schuur je niet in de nerfrichting dan beschadig je het hout. Veeg na het schuren met een zachte borstel al het houtgruis weg en breng vervolgens het gewenste product aan [Cetabever Vlonder- & Terras Olie]. 

 

Tip van de expert

 

Gebruik voor teakhout alleen medium en fijn schuurpapier. Grofte P60-80 is ruw, P100-150 is medium en P180-320 is fijn. 

Teakhout afwerken

 

​Door het schuren komen de natuurlijke oliën vrij, maar zoals geldt voor elk type hardhout: overdrijf het schuren niet. De oliën bieden natuurlijke bescherming aan het hout. Maar wil je voorkomen dat je teakhout uitdroogt, dan moet je het extra beschermen, vooral als het hout veel te verduren heeft door het weer. Breng daarom een laag olie [CetaBever Tuinmeubelolie of Vlonder- & Terrasolie] aan. Of gebruik een houtbeits [CetaBever Tuinmeubelbeits of Vlonder- & Terrasbeits] voor extra bescherming. 

 

Teakhout onderhouden

 

Hoewel teak waterbestendig is, zorgt blootstelling aan zonlicht ervoor dat het vergrijst. Dit komt doordat de natuurlijke oliën onder invloed van de zon verdwijnen. Veel mensen vinden het verweerde effect bij teakhout mooi. Wil je de warmere, natuurlijke kleur van je teakmeubilair echter herstellen, breng dan het oliepeil in het hout zelf weer op niveau [CetaBever Tuinmeubelolie of CetaBever Vlonder- & Terrasolie].

 

Met welke klus ben jij bezig?

 

​Welk product je nodig hebt, hangt af van het project waar je aan werkt. Kijk op onze productpagina voor een overzicht van onze producten. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.