Houtworm bestrijden: hoe bescherm je je huis?

Een eenvoudig stappenplan voor het bestrijden van houtworm

Met onze instructiehandleiding bestrijd je houtworm en verban je ongenode gasten voorgoed uit je huis

Houtworm kan zich heel geleidelijk maar zeer zeker een weg vreten door je plinten en meubels en kan zelfs structurele schade veroorzaken aan je huis, door vloeren en balken te beschadigen.

Houtworm ontdekken

​Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende kleine insecten die gaten boren in hout. De jonge larven zijn gekromd en gebroken wit van kleur en hebben de neiging om zich diep in het hout te verstoppen. Je vindt ze dus niet zomaar. Volwassen beestjes zijn groter dan de larven (tot max 4 cm), hebben vleugels en zijn bruin. Houtworm wordt vaak als eerste opgemerkt door de kleine geclusterde gaten van ongeveer 1 mm. Maar het kan best zijn dat de beestjes dan al jarenlang heimelijk bezig zijn met het graven van tunnels. Je kunt houtworm vroegtijdig opsporen door te letten op kleine hoopjes zaagsel, hout dat zwakker of buigzamer wordt (sponsachtig) of hoekjes die verkruimelen. Dit zijn duidelijke aanwijzingen dat je aan de slag moet met het bestrijden van houtworm.

Houtworm bestrijden

Het bestrijden van houtworm is met de juiste producten redelijk eenvoudig. Behandel onbewerkt hout met een middel tegen houtworm er zijn verschillende merken die dit hier producten voor aanbieden. 

Breng met een kwast twee tot drie lagen aan. Houtworm dringt vaak door tot diep in het hout, dus wees niet zuinig en zorg ervoor dat je het hout zoveel mogelijk verzadigt. Bij de bestrijding van houtworm is het met name belangrijk dat je alle plekken meeneemt waar de houtworm zich kan verstoppen zoals eindnerven, hoeken, voegen, scheuren en nissen. Is het hout gebeitst of geverfd, test het middel dan eerst uit op een klein deel van het hout. Het hout kan door de behandeling donkerder worden. Laat het eerst goed drogen voordat je besluit om het middel op de rest van het hout toe te passen. Is het testgebiedje donker geworden, dan moet je het hout wellicht kaal maken voordat je het behandelt, en het daarna opnieuw in de beits of verf zetten. 

Houtworm voorkomen

​Nu de houtworm is bestreden, wil je niet dat het terugkomt. Met een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je dit voorkomen. Zorg dat je huis goed geventileerd en verwarmd wordt. Houtwormen houden van vochtige omgevingen, daarom zijn ze vaak te vinden in buitenhout. Geef je hout verder een flinke beits- of laklaag, daarmee houd je de houtworm bij de ingang tegen.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.