Schutting beitsen | Stap-voor-stap-uitleg en producttips

Heb je net een nieuwe houten schutting? Of staat je schutting al een tijdje en wil je hem opnieuw mooi maken? Dan is je schutting beitsen een goed idee. Met schuttingbeits bescherm je het hout tegen weersomstandigheden. Ook kun je er je schutting (opnieuw) mooi mee maken. Maar hoe pak je dat aan: je schutting beitsen? Wij geven je advies.

Waarom de schutting beitsen?

Houd er vooral rekening mee dat je schutting veel invloed heeft op hoe je tuin eruitziet. Het is een groot oppervlak, dus is het wel zo fijn als je schutting mooi en netjes onderhouden oogt. Beits helpt daarbij.

  • Hout beschermen: met beits voor de schutting bescherm je het hout. Normaal veroudert hout door onder meer regen of wind. Hout neemt regenwater op, wat kan zorgen voor schimmel, algen of houtrot. Beits heeft een vochtregulerende werking, waardoor water niet in het hout trekt.
  • Minder verkleuring: door beits heeft UV-licht minder invloed op het hout, waardoor het minder snel zal verkleuren.
  • Nieuwe schuttingkleur: met schuttingbeits kun je de schutting ook verven. Er bestaat namelijk transparante beits met een kleurtje. Zo kun je kiezen voor beits in kleuren, zoals antraciet, licht bruin en donker bruin.

Welke schuttingbeits kies je?

Voor je schutting beitsen kun je bij CetaBever kiezen tussen verschillende producten. Elk van onze soorten schuttingbeits biedt tot 3 jaar bescherming, werkt waterafstotend en is vocht- en weerbestendig.

De schutting beitsen, hoe pak je dat aan?

Ga jij je schutting beitsen? We leggen je stap voor stap uit hoe je dit aanpakt. Bekijk onze how-to over een schutting beitsen om het proces in een video uitgelegd te zien.

Tip: lees eerst het etiket van de gekozen CetaBever beits en eventueel de productinformatie op de site.

Stap 1: voorbereiden
Dek eventuele planten en struiken af met een laken of schilderskleed. En check de weersvoorspelling: droog weer en een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is optimaal.

Stap 2: schoonmaken
Is je schutting al wat ouder of is deze al eerder behandeld? Reinig hem dan eerst met een mix van lauwwarm water en Alabastine Verfreiniger, en verwijder zo het stof of vuil. Dit kun je doen met een spons, borstel of hogedrukspuit.

Is je schutting gemaakt van geïmpregneerd hout? Laat deze dan eerst een half jaar onbewerkt staan. De impregneerlaag bevat zouten; die moeten eerst zijn weggespoeld; anders kunnen ze vocht aantrekken.

Stap 3: schuren
Schuur het schuttinghout goed op met schuurpapier of een schuurmachine. Is er sprake van oude beitslagen die nog intact zijn? Dan hoef je die alleen wat op te schuren. Bij nieuw of onbehandeld hout is het belangrijk om grijs geworden hout intensiever te schuren, zodat de originele houtkleur tevoorschijn komt.

Stap 4: beitsen
Roer de schuttingbeits goed door. Pak vervolgens een kwast met kunststof haren of varkenshaar; voor grotere oppervlakken kan een roller ook. Wil je de klus sneller geklaard hebben? Werk dan met de CetaBever Tuinhout Sprayer.

Begin met de moeilijk bereikbare plekken; die kun je het beste met een klein kwastje schilderen. Breng daarna de beits gelijkmatig aan. Zodra de beitslaag droog is, breng je een tweede laag aan.

Klaar om te beitsen?

Ben je er klaar voor om jouw schutting te beitsen? Bekijk de verschillende soorten schuttingbeits van CetaBever en kies het product dat past bij jouw wensen.

Advies nodig? Stel je vraag aan onze Virtuele Houtklusadviseur (rechts onderin) of bekijk ons klusadvies per houtklus.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.