WELKE HOUTSOORT IS HET BESTE VOOR MIJN TUINMEUBILAIR?

Beste houtsoort voor tuinmeubels

Weet je niet goed welke houtsoort je moet gebruiken voor je tuinmeubels? Lees onze handleiding voor alle opties.

Als het gaat om tuinmeubels, gaat er niks boven de natuurlijke schoonheid en warmte van hout. We hebben de perfecte handleiding voor je om het hout te kiezen dat het beste past bij jouw tuin. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is meubels uitzoeken in de juist vorm en stijl. 

Houtsoort 1: teak

​Door de dichte structuur en de natuurlijke oliën is teak de meest populaire houtsoort voor tuinmeubels. Het hardhout veroudert in stijl, is robuust, verandert niet van vorm en is bestand tegen verwering en water, mits je het jaarlijks goed in de olie zet. Wanneer je het niet behandelt, wordt het na verloop van tijd grijs van kleur. Je kunt het hout dan behandelen met een reiniger [Cetabever 2-in-1 reiniger] of, als de vergrijzing flink heeft doorgezet, door het kaal te schuren en opnieuw te behandelen met meerdere lagen olie.

Houtsoort 2: Douglas hout

Douglas hout is een naaldsoort en komt uit Noord-West Europa. Het hout komt van de douglasspar. Het hout is sterk en heeft daarom ook een hoge duurzaamheid, ideaal voor onder andere tuinmeubels, maar het hout kan eigenlijk voor verschillende toepassingen worden gebruikt.  

Houtsoort 3: meranti

Het tropisch hardhout meranti is duurzamer en goedkoper dan teakhout. Het heeft een hoge dichtheid, is stevig en bestand tegen rotting en andere vormen van aantasting. Je kunt het onderhouden door jaarlijks een kleurversterkende laag teakolie (Cetabever Tuinmeubelolie) aan te brengen. Meranti is van zichzelf rijk aan oliën, waardoor het goed bestand is tegen wisselende weersomstandigheden: van regen, tot hoge luchtvochtigheid tot grote temperatuurschommelingen. Wat het weer ook is: je kunt het meubilair gerust in de tuin laten staan. Het is daarmee het perfecte hout voor de koelere maanden wanneer jij liever binnen bent, maar je meubels buiten mogen blijven.

Houtsoort 4: acacia

​De acaciaboom groeit op veel plekken over de hele wereld en is een sterke en milieuvriendelijke optie voor je tuinmeubilair. Door het hout jaarlijks een goede onderhoudsbeurt te geven met teakolie (CetaBever Tuinmeubelolie) blijft de rijke kleur van het hout behouden en verrijk je de typische en spectaculaire variaties in nerf en kleur, die het hout zo populair maken.

Heb je de houtkeuze voor je tuin gemaakt? Dan kun je gaan nadenken over de vorm, stijl en grootte van je meubilair.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.