Hout beitsen binnen | Alles wat je moet weten over beits voor binnen!

Wil jij een antieke kast een nieuw uiterlijk geven? Ben je toe aan een frisse houtkleur op je eikenhouten tafel? Of kunnen je houten kozijnen binnen wel een opknapbeurt gebruiken? Dan ga je als goed ingelezen klusser vast aan de slag met beits.
Met beits kun je vintage meubels opknappen of je interieur een opfrisser geven. In een mooie houttint of in de trendkleuren van nu. Hoe pak je dat aan, hout beitsen binnen? En waar moet je op letten? Wij helpen je op weg. 

Wat is beits voor binnen en waarom gebruik je het? 

Beits kan je binnen onder andere gebruiken op deuren, kozijnen en meubels. Het is een transparante laag die je op hout kunt aanbrengen. Het biedt bescherming tegen vocht, vlekken en krassen. En bij transparante beits blijft de natuurlijke structuur van het hout ook nog goed zichtbaar.

Met beits kan je daarnaast tweedehands meubels, antieke erfstukken of oude kozijnen opknappen. Kies voor blank (kleurloos) om de mooie, natuurlijke kleur van het hout te behouden. Of gebruik een van de vele transparante kleuren beits. De houtnerven blijven dan wel zichtbaar, maar je geeft het hout een compleet nieuwe uitstraling.

Kies je voor beits voor binnen of lak?

De vraag die ons misschien wel het meeste wordt gesteld, is: “wat is het verschil tussen beits en lak?”. Het verschil tussen lak en beits is dat beits deels in het hout doordringt. Het beschermt het hout van binnenuit tegen krassen, stoten en vlekken. Lak zorgt daarentegen voor een laag op het hout. Het biedt dus een beschermlaag over het hout heen tegen krassen, stoten en vlekken. Dit zorgt ervoor dat een lak meer bescherming biedt dan een beits.

Welke beits voor binnen heb je nodig? 

Welke beits voor binnen is precies geschikt voor jouw klus? Dat hangt vooral af van de glansgraad die je wilt en of je een kleurenbeits voor binnen of een beits zonder kleur zoekt.

Om binnen hout te beitsen hebben wij de volgende producten:

 

Dit zijn zeker nog niet alle producten die wij aanbieden voor binnen. Bekijk ons volledige assortiment voor binnen om de juiste keuze te kunnen maken. Je kunt ook gebruik maken van onze Houtklus advies-tool. Die helpt je bij het kiezen van het juiste product.

De juiste temperatuur bij verven binnen? 

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk dat je de juiste temperatuur voor verven binnen hebt. Ook bij hout beitsen binnen is het belangrijk dat het niet te warm maar ook niet te koud is. Een temperatuur van rond de 18°C is ideaal om binnen te verven of lakken met de producten van CetaBever. Zorg verder voor een luchtvochtigheid van maximaal zo’n 75%.

Als het warmer en droger is in de ruimte, dan zal watergedragen verf te snel drogen. Dat werkt niet prettig: de verflaag kan dan minder goed vloeien en wordt dus minder mooi. En is de lucht juist te vochtig? Dan zal de verf slechter drogen en zich mogelijk minder goed hechten.

Een te lage temperatuur binnen is ook niet goed. Als je bijvoorbeeld verft op een plek waar je niet kunt stoken (zoals in de schuur of garage), dan is dat vooral in de winter een probleem. Watergedragen verf droogt namelijk niet goed als het in de ruimte kouder is dan 8 °C. Bewaar je verfklus dan liever tot een moment waarop het warmer is.

Hoe pak je hout beitsen binnen aan? 

Hoe je het beitsen aanpakt, hangt vooral af van het type object dat je gaat beitsen. Bekijk onze how to’s. Daar kun je per object precies bekijken hoe je jouw klus het beste aanpakt. Of bekijk ons klusadvies per houtklus.

Tip: het resultaat is het mooist als je hout onbehandeld is en er geen verf- of beitslagen op zitten. Je krijgt dan de beste inkleuring en een egaal en strak resultaat.

Extra tips voor hout beitsen binnen

Wil je jouw beitsklus zo goed mogelijk aanpakken? Deze extra tips voor hout beitsen binnen helpen je daarbij.

Beschadigingen? 

Zie je duidelijke beschadigingen op het hout? Grotere beschadigingen kun je bijwerken met vulmiddel (Alabastine Kneedbaar Hout). Dat maakt het verven of beitsen daarna gemakkelijker.

Waar begin he met beitsen of lakken? 

Begin altijd met de lastig bereikbare plekken op het hout en verf als laatste de grote vlakken. 

Wat heb je nodig voor jouw beitsklus?

Nu je weet wat beits voor binnen is en hoe je beitsen handig aanpakt, is het tijd voor het echte werk: het beitsen zelf. Bestel de juiste beits voor binnen voor jouw klus via CetaBever. Met een groot assortiment aan producten voor binnen zit er vast ook een passend product voor jouw houtklus bij. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.