Houten tafel behandelen - van productkeuze tot stappenplan

Aan een houten tafel wordt geleefd – dat is een feit. Maar omdat je erg gehecht ben aan je mooie tafel, wil je het liefst dat deze er zo lang mogelijk als nieuw uitziet. Hoe pak je dat aan? Hoe kun je je houten tafel behandelen ter bescherming tegen vlekken, krassen en stoten? En welke mogelijkheden zijn er om een houten tafel op te knappen met lak of beits? Van productkeuze tot kleurkeuze – CetaBever helpt je verder. We vertellen je alles over een houten tafel behandelen en geven een stappenplan zodat je meteen aan de slag kan. En met de CetaBever producten klaar je de klus in één dag.

Waarom je houten tafel behandelen?

Een nieuwe eikenhouten tafel is het allermooist. Maar de tafel mooi houden kan een uitdaging zijn als je de tafel bijvoorbeeld als eetkamertafel gebruikt. Een vlek is zo ontstaan. Zelfs een omgevallen glas water kan al vlekken veroorzaken. Je kunt je dus vast voorstellen dat vlekken van etenswaren of dranken al helemaal goed zichtbaar zijn en blijven. Zonde!

De oplossing? Bescherm jouw houten tafel met een paar laagjes CetaBever beits of lak. Als er dan een vlekje op de tafel komt, is dat niet erg. Je kunt vlekken dankzij de beschermlaag gemakkelijk wegvegen met een vochtig doekje. Zonder angst dat de vlek in het hout trekt!

Daarnaast heeft een houten tafel behandelen met lak of beits nog een belangrijke functie: verkleuring voorkomen. Onbehandeld licht hout wordt vaak donkerder door zonlicht; donkere houtsoorten worden juist lichter. Niet wat je wilt als je juist zo blij bent met de kleur van je eikenhouten tafel. Ook daarom is je tafel lakken of beitsen verstandig; met de CetaBever-producten bescherm je jouw houten meubels tegen verkleuring.

Een bijkomend pluspunt is dat je tafel door een laagje lak of beits direct weer wat opgeknapt is. Beits of lak is ideaal om je meubel er weer mooi uit te laten zien als een opfrisbeurt nodig is.

Dan komt er een volgende vraag op. Ga je je eiken tafel lakken of beitsen? Welk product is het meest geschikt om jouw tafel te behandelen? Het korte antwoord: de beste keuze ligt maar net aan jouw wensen. 

Verschil tafel lakken of beitsen 

Tip: wil je de optimale bescherming voor je houten tafel? Dan raden we je aan om je tafel te behandelen met lak. Deze biedt een betere bescherming dan beits als extra laag op het hout. Als je wel graag de natuurlijke uitstraling van je hout wilt behouden, raden we je aan om te kiezen voor CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect. Dit product beschermt het hout als een lak, maar met de natuurlijk matte uitstraling van een olie. 

Keuze voor blank (kleurloos) of kleur

Zowel beits als lak is er in blank (kleurloos) of transparante kleuren, zoals black wash of donker eiken.

Blanke (kleurloze) beits of lak zorgt voor behoud van de originele houtkleur. Wil je de natuurlijke uitstraling van je eikenhouten tafel behouden en tegelijkertijd de tafel optimaal goed beschermen? Dan adviseren we CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect. Dit is een binnenlak verrijkt met oliën voor een natuurlijk mat effect en langdurige bescherming. Dit product beschermt jouw hout als een lak, maar heeft het natuurlijk matte uiterlijk van een olie. Dat betekent dat het hout zijn authenticiteit en pure uitstraling behoudt.

Kies je voor beits of lak met een transparante kleur? Dan kun je daarmee juist een andere kleur in je interieur laten terugkomen. Zo kun je je eikenhouten tafel lakken of beitsen in de kleur White wash of Donker eiken. Een mooie manier om je tafel meer te laten aansluiten op je interieur! En geen zorgen: met de gekleurde beits en lak van CetaBever blijft de houtnerf, die het hout juist zo mooi maakt, altijd zichtbaar. Daarom spreken we ook van transparante kleuren.

Tip: experimenteer eventueel met verschillende kleuren voor verschillende delen van de tafel. Zowel de CetaBever Deur-, Kozijn & Meubelbeits als de CetaBever Meubellak is beschikbaar in vele transparante kleuren. Beide producten zijn ook te mengen in veel meer transparante kleuren. 

Jouw houten tafel behandelen met CetaBever?

Wil je je houten tafel lakken of beitsen voor optimale bescherming en om de tafel langer mooi te houden? CetaBever biedt een breed assortiment aan producten om jouw tafel te behandelen. Ook voor onder meer trappen bieden wij passende lakken. Bekijk ons productoverzicht voor binnen, lees de productbeschrijvingen en ontdek zo welk product past bij jouw klus en wensen.

Hoe kun je jouw eiken tafel behandelen? Een stappenplan!

Heb je een keuze gemaakt tussen lakken en beitsen en heb je een passend product in huis gehaald? Met dit stappenplan om een (eiken) tafel te behandelen kun jij direct aan de slag.

Wat heb je nodig? 

 • CetaBever Deur-, Kozijn- & Meubelbeits of CetaBever Meubellak (Natuurlijk Effect)
 • Kwasten en rollers
 • Afdekmiddelen
 • Schilderstape
 • Schuurpapier
 • Alabastine verfreiniger

 

Het handige aan de beits of lak van CetaBever is dat je maar één product nodig hebt. De producten van CetaBever zijn namelijk een één-pot-systeem. Grondverf is dus niet nodig!

Hoe ga je te werk?

Alle spullen klaar? Lakken of beitsen maar! Ga bij het behandelen van je eikenhouten tafel als volgt te werk:

 1. Bescherm de omgeving waarin je gaat beitsen of lakken met afdekfolie, oude kranten of een schilderskleed.
 2. Reinig het hout met Alabastine Verfreiniger in lauwwarm water.
 3. Laat het hout goed drogen.
 4. Schuren:
  1. Werk je met nieuw of kaal hout? Schuur het hout dan in de richting van de houtnerf met middelgrof schuurpapier (P150-P180).
  2. Is het hout eerder behandeld met beits of lak? Schuur de beits- of laklagen en de beschadigde delen dan op met middelgrof schuurpapier (P150-P180).
 5. Roer de beits of lak goed door, en breng deze vervolgens op de tafel aan met een kwast of roller.
 6. Schuur je tafel na de eerste laag beits heel lichtjes op met zeer fijn schuurpapier (P220-P280).
 7. Breng nog één of twee lagen beits of lak aan en laat dit drogen.
 8. Geniet van het eindresultaat!

 

Wil je alle stappen nog eens op video uitgelegd zien? Bekijk dan onze how-to-video meubels lakken. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.