Houten vloer schuren en lakken, zo pak je dat aan!

Wil je je houten vloer van een nieuwe laklaag voorzien vanwege krassen, verkleuringen of slijtage? Dan doorloop je daarvoor twee stappen: de houten vloer schuren en lakken. Hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten? Wij geven je praktische tips waarmee je zelf je houten vloer kunt schuren en lakken om deze zo in een nieuw jasje te steken. 

Houten vloer schuren en lakken, waar begin je?

Hoe je het schuren van de vloer aanpakt, hangt af van het soort vloer dat je hebt. Ook speelt mee wat de staat van de vloer is. Een nieuwe vloer vraagt om minder schuurwerk dan een vloer met zwaar beschadigde beits- of laklagen.


Check het type vloer

Voordat je je houten vloer gaat schuren, is het belangrijk om te checken wat voor vloer je hebt. Het kan daarbij gaan om de volgende typen vloeren.

 • Hardhouten vloer (vaak ‘parket’ genoemd), bijvoorbeeld een vloer van eikenhout.
 • Zachthouten vloer (vaak bestaand uit vloerdelen), meestal van naaldhout zoals vuren of grenen.
 • Parketvloer: een houten vloer met een onderlaag van resthout en een laag van zo’n 5 mm. echt hout. Let specifiek bij lamelparket op dat je het maar 3-5x kaal kunt schuren. Daarna loop je het risico door de houten toplaag heen te schuren.
 • Laminaatvloer: een vloer bestaand uit een basis van MDF met daarop een houtlook-fotoprint en een keiharde kleurloze toplaag. Laminaat kun je beter niet schuren vanwege het harde materiaal. 

 

Bepaal de korrelgrofte

Ga verder na wat de staat van je vloer is voordat je begint met je houten vloer schuren en lakken. Dat is bepalend voor hoe grof het schuurpapier mag zijn.

 • Nieuwe vloer: gebruik schuurpapier met grofte P150-P180. Bij volledig schoon en vers hout is schuren niet nodig.
 • Licht beschadigde vloer: werk met schuurpapier met grofte P150 – P180, schuur daarna na met P220.
 • Vloer met diepe krassen en beschadigingen: schuur op met grof schuurpapier (P100). Diepe kuilen of krassen kun je het beste opvullen met houtplamuur of houtvuller.
 • Slechte of zeer beschadigde beits- of laklagen: schuur deze er geheel af met schuurpapier met een grofte van P80-P120. Schuur daarna licht op met P150-P180
 • Beits- of laklagen in goede staat: schuur op met P150-P180/P220.

Tips voor schuren houten vloer

Zodra je weet wat je voor schuurpapier nodig hebt, kun je met het schuren van de houten vloer beginnen. Onze tips om dit goed aan te pakken:

 • Schuur de vloer in de richting van de houtnerf. Maak de vloer daarna grondig stofvrij.
 • Gebruik bij voorkeur een vlakschuurmachine. Daarbij heb je een kleiner risico op beschadigingen.
 • Schuur altijd in een vloeiende beweging en houd het apparaat nooit stil op één plek; dat veroorzaakt beschadigingen in het hout.
 • Werk voor slecht bereikbare plaatsen eventueel met een driehoekschuurmachine.
 • Heb je een parketvloer? Houd er rekening mee dat je die maximaal drie keer kunt schuren. Daarna is de houten toplaag meestal volledig weg geschuurd.
 • In massief houten vloeren kun je diepe krassen en beschadigingen helemaal wegschuren. Het beste kun je daar een parketschuurmachine voor gebruiken (te huur bij de bouwmarkt). Heb je daar geen ervaring mee? Gebruik dan een handmachine, zoals een vlakschuurmachine. 

En dan: de vloer lakken

Voor een mooi resultaat kan je de houten vloer schuren en lakken. Dankzij de laklaag maak je de vloer slijt- en krasvast, gaat deze langer mee en bescherm je de vloer tegen verkleuringen. Voor het lakken van je vloer kun je bij CetaBever kiezen tussen:

 • CetaBever Vloer- & Parketlak transparant: een watergedragen lak die transparant is (en die te mengen is in diverse kleuren). Deze beschermt en verzorgt de vloer en geeft een mooie transparante zijdeglans afwerking, waarbij de houtnerf zichtbaar blijft.
 • CetaBever Vloer- & Parketlak Natuurlijk Effect: een binnenlak verrijkt met oliën, die als een lak langdurige bescherming heeft, maar het natuurlijk matte uiterlijk heeft van een olie. Daardoor behoudt het hout zijn pure uitstraling.


CetaBever Vloer- & Parketlak kun je gebruiken op houten vloeren die eerder zijn afgewerkt met transparante lak of beits (op water- of terpentinebasis) of die fabrieksmatig zijn afgewerkt. Voor vloeren met een olielaag is CetaBever Vloer- & Parketlak niet geschikt.

Tip: zijn er slijtageplekken te zien op de vloer of het parket? Dan raden we je aan om, voordat je met de CetaBever Vloer- & Parketlak aan de slag gaat, de vloer eerst kaal te schuren.

Aan de slag met het lakken van de vloer

Ga bij het lakken als volgt te werk:

 • Maak het hout stofvrij na het schuren. Dek indien nodig de omgeving af.
 • Roer de CetaBever Vloer- & Parketlak in het blik goed door. Breng dan de eerste laklaag aan.
 • Laat de lak vervolgens vier uur drogen. Herhaal het lakproces daarna nog 1 of 2 keer. We raden je aan om tussen de lagen door het hout licht op te schuren (met korrelgrootte P180).


Wil je het hele proces van een vloer lakken terugzien? Bekijk onze how-to video.

Vind de juiste lak bij CetaBever

Ga je houten vloeren schuren en lakken? Dan vind je bij CetaBever de juiste lak voor jouw vloer. Bekijk onze diverse lakken voor binnen. Of stel je vraag aan onze Virtuele Houtklusadviseur, rechtsonderin je scherm. Die helpt je graag verder.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.