HOUTEN VLOER SCHUREN: DE COMPLETE CHECKLIST EN HANDLEIDING

Houten vloer schuren

Ben jij die geluksvogel met een originele houten vloer in huis, en wil je hem opknappen? We hebben enkele experttips waarmee je professionele schuurresultaten bereikt voor je vloer. Doorloop onze eenvoudige instructiehandleiding over het schuren van hout met als resultaat: een supergladde vloer. 

Wat heb ik nodig voor het schuren van een houten vloer?

​Voorbereiding is alles als het gaat om schuren van vloeren. Zorg ervoor dat je de juiste spullen hebt, voordat je aan de slag gaat.

Checklist voor het schuren van een houten vloer:

  • Een vlakschuurmachine

  • Een kantenschuurmachine

  • Een hoekschuurmachine

  • Een stofmasker

  • Veiligheidsbril

  • Oorbeschermers

  • Een hamer en extra spijkers

  • Spons of dweil

Voorbereiding voor hout schuren

​Voordat je begint met schuren, verwijder je eerst alle spullen van de vloer. Sluit alle deuren, zodat stof zich niet kan verspreiden door het huis en open de ramen voor de broodnodige ventilatie. Loop de vloer na en sla alle uitstekende spijkers met een hamer de vloer in. Spijker ook alle krakende vloeren vast. Zet daarna je stofmasker en veiligheidsbril op en doe je gehoorbescherming in, want schuren kan een luidruchtige, vieze bezigheid zijn. Jezelf goed beschermen is dus geen overbodige luxe. 

Vloeren schuren

​Gebruik eerst de vlakschuurmachine en schuur de eerste plank in de lengterichting op met de nerf mee, op het einde draai je om en doe je dezelfde plank nog een keer. Zo schuur je plank voor de plank de hele kamer. Dit doe je in verschillende rondes. Gebruik eerst grof schuurpapier, en wissel per schuurronde tot je het meest fijne papier gebruikt. Hoeveel soorten schuurpapier je moet gebruiken, hangt af van de staat waarin de vloer verkeert. Doorgaans zijn drie rondes genoeg. Gebruik een kantenschuurmachine voor de zijkanten en een hoekschuurmachine voor de hoeken van de kamer. Zorg ervoor dat je steeds exact hetzelfde type schuurpapier gebruikt. Kies bij het schuren een gelijkmatig tempo en druk overal even hard voor een glad eindresultaat. 

Schuren van het hout afronden

Het zwaarste gedeelte van het schuren zit er nu op! Zuig al het houtzaagsel op met een stofzuiger en maak de vloer schoon met een grote spons of dweil.

Nu is het tijd om de vloer te lakken met CetaBever Vloer- & Parketlak. Voor het beste eindresultaat is het zaak om je gekozen product zo snel mogelijk op de vloer aan te brengen. Hoe langer de vloer onbeschermd is, des te groter de kans dat deze vuil wordt. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.