Houten vloer verven met lak | Hoe pak je dat aan en wat heb je nodig?

Wil je jouw oude houten vloer een nieuwe uitstraling geven? Hoop je je donkere vloer lichter te maken of juist een lichte vloer wat donkerder? Of wil je er gewoonweg voor zorgen dat jouw houten vloer zo lang mogelijk mooi blijft? Je houten vloer verven met lak biedt uitkomst. Met een laagje lak kun je jouw vloer zowel optimale bescherming als eventueel een fris kleurtje geven. Hoe je dat goed aanpakt, een houten vloer lakken? En welke producten je nodig hebt? Je leest er hier alles over.

Waarom verf je een houten vloer met vloer- & parketlak?

Een houten vloer verven met vloer- & parketlak is om meerdere redenen een goed idee. 

1. Een nieuwe uitstraling

Een eerste reden kan zijn dat je toe bent aan iets nieuws. Een volledig nieuwe vloer vind je wat prijzig, maar je wilt wel graag je parket een nieuwe look geven. Je houten vloer verven met vloer- & parketlak kan voor een totale metamorfose van je kamer zorgen. En dat zonder dat je ook maar iets nieuws in huis hoeft te halen. CetaBever biedt er de juiste producten voor, waarbij je zelf kunt kiezen of je voor een kleurloze lak of een lak met een kleurtje kiest.

Net zoals bij kleuren voor op je muur, kun je ook inspringen op de nieuwste vloertrends. Ben je bijvoorbeeld uitgekeken op je twintig jaar oude eiken vloer? En stoor je je dagelijks aan de krassen, slijtplekken en het ingelopen vuil? Dan tover je die oude vloer in één dag om tot een haast als nieuw uitziende houten vloer. Een potje lak doet wonderen!

2. Je houten vloer lakken en daarmee lichter maken

Wil je je donkere houten vloer lichter maken? Ook dan gaat vloer- & parketlak je helpen om de vloer te krijgen waar jij wel blij van wordt. Je kunt een mooie white wash vloer creëren met bijvoorbeeld CetaBever Natuurlijk Effect Vloer- & Parketlak White wash. Benieuwd hoe je dat het beste aanpakt? Vraag ’t onze Virtuele Houtklusadviseur via de chat. Die geeft je graag persoonlijk advies over jouw verfklus. Of laat je helpen door onze Houtklus advies-tool.

3. Zwaardere belasting mogelijk & de vloer langer mooi houden

Een houten vloer is prachtig, maar vaak ook erg slijtgevoelig. Zeker als de vloer dagelijks zwaar belast wordt, wat haast onvermijdelijk is als je een druk gezinsleven leidt. Door de vloer te lakken met vloer- & parketlak blijft die langer mooi en kan de vloer zwaardere belasting aan. En dat zonder dat je een groot risico loopt op lelijke beschadigingen.

Daarnaast blijft een vloer langer mooi met vloer- & parketlak. De vloer- & parketlak van CetaBever is kras- en stootvast, beschermt tegen vlekken en verrijkt de natuurlijke houtkleur. Daardoor oogt de vloer weer haast als nieuw – en dat jarenlang. Bovendien kun je dankzij de laklaag viezigheid met een doekje zo van de vloer verwijderen. Vuil dringt dus niet zomaar door tot in het hout. 

Welke producten gebruik je voor een houten vloer verven?

Ga je een houten vloer verven met een slijtvaste lak? Dan heb je bij CetaBever de keuze uit een paar lakproducten. De eerste productkeuze waar je voor staat, is of je liever een blanke (kleurloze) lak hebt of je vloer juist met een lak in een transparante kleur wilt lakken.

Blanke (kleurloze) lak

Zoek je een blanke (kleurloze) lak? Dan zijn de extreem matte CetaBever Vloer- & Parketlak Natuurlijk Effect of de zijdeglans CetaBever Vloer- & Parketlak passende producten. Deze lakken zonder kleur beschermen de vloer tegen krassen, slijtage en vlekken. Kenmerkend voor deze lak is dat hij optimale bescherming biedt en tegelijkertijd zorgt voor behoud van de natuurlijke houtlook.

Transparante lak met kleur

Zoek je juist een transparante lak met een kleurtje? Met onze lakproducten blijft het hout duidelijk zichtbaar, ook als je een kleurtje aanbrengt. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een white wash vloer creëren door het hout lichter te lakken. Dit kun je doen met de CetaBever Natuurlijk Effect Vloer- & Parketlak Natuurlijk White wash. Of je kunt juist kiezen voor een donkerdere tint. Met de vele verschillende kleuropties is er altijd een tint die past bij wat jij in je hoofd hebt.

Naast dat deze lak het hout een mooie kleur geeft, biedt hij ook een uitstekende beschermende functie en houdt hij het hout dus langer mooi.

Kortom, voor het beschermen van je houten vloer of parket kun je bij CetaBever kiezen tussen:

 • CetaBever Vloer- & Parketlak transparant: Dit is een zijdeglans, watergedragen lak, die verkrijgbaar is in blank (kleurloos) en in diverse transparante kleuren. Daarbij is deze lak te mengen in elke gewenste transparante kleur. Deze lak beschermt en verzorgt het hout en zorgt dat de houtnerf zichtbaar blijft.
 • CetaBever Vloer- & Parketlak Natuurlijk Effect: Dit is een binnenlak verrijkt met oliën voor een natuurlijk mat effect en langdurige bescherming. Dit product beschermt het hout als een lak, maar heeft het natuurlijk matte uiterlijk van een olie. Dit betekent dat het hout zijn authenticiteit en pure uitstraling behoudt. Deze lak is te krijgen in de kleuren Natuurlijk White wash, Natuurlijk Brown wash en Natuurlijk Blank.

Aan de slag met je houten vloer verven met lak? Stappenplan!

Ga je zelf een houten vloer verven met lak? CetaBever Vloer- & Parketlak op waterbasis is geurarm, droogt snel en is al na een paar uur overschilderbaar. Hoe je precies met deze lak te werk gaat bij een houten vloer verven? Dat lees je in dit stappenplan. 

De benodigdheden

Voordat je begint met de houten vloer lakken heb je het volgende nodig:

 • CetaBever Vloer- & Parketlak (Natuurlijk Effect)
 • Alabastine Verfreiniger
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Afdekfolie
 • Afplaktape
 • Roerhoutje
 • Stofdoek
 • Stofzuiger
 • Lakviltroller, platte kwast en verfbakje

Het proces stap voor stap

 • Stofzuig de vloer of het parket om vuil te verwijderen.
 • Reinig het hout met Alabastine Verfreiniger in lauwwarm water. Wacht totdat het hout droog is.
 • Schuur de vloer of het parket in de richting van de houtnerf.

  1. Is de vloer in slechte staat? Schuur dan alles of in ieder geval de    slechte delen (waar veel overheen gelopen is). Begin met grof schuurpapier (P80-100) en gebruik daarna een middelgrote korrel (P150).
  2. Zijn de lagen redelijk intact? Schuur ze dan minder grof (P150-180). 

 • Maak de vloer stofvrij en dek de omgeving waar nodig af.
 • Roer de lak goed door en breng daarna de eerste laklaag aan. Werk in de richting van de houtnerf. 
 • Laat de lak drogen. Dit duurt ongeveer 4 uur.
 • Breng nog één of twee lagen lak aan, afhankelijk van hoe intens je de kleur wilt hebben. We raden je aan om de vloer tussen de twee lagen op te schuren met fijn schuurpapier (korrelgrootte P180-220).

Video houten vloer lakken met CetaBever Vloer- & Vloer- & parketlak

Wil je precies zien hoe een houten vloer lakken met de producten van CetaBever in zijn werk gaat? Bekijk dan onze how-to-video.

Tips voor na je houten vloer lakken

Heb je net je houten vloer gelakt? Deze 3 tips helpen je om het resultaat zo lang mogelijk mooi te houden:

 1. Wees de eerste 7 dagen na het lakken extra voorzichtig. Het duurt ongeveer 7 dagen voordat CetaBever Vloer- & Parketlak helemaal is uitgehard. Tot die tijd is je vloer kwetsbaar. Loop daarom de eerste week zoveel mogelijk op sokken en schuif vooral geen stoelen met scherpe pootjes of zware meubels over de vloer.
 2. Maak de vloer of het parket de eerste twee weken niet schoon met reinigingsmiddelen.
 3. Hout kan wat onregelmatig van structuur zijn. Zie je na het lakken een plekje of beschadiging? Dan kun je dit bijwerken met een kwastje of roller en wat van de CetaBever-lak die je hebt staan.
Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.