Cetabever Nederland parketlak

Met parketlak je vloer of parket onderhouden, zo werkt dat!

Heb je net een mooie houten (parket)vloer laten leggen? Of wil je je bestaande vloer mooi houden of opnieuw mooi maken? Dan biedt parketlak de bescherming en uitstraling die je zoekt. Voor een kwalitatieve laklaag op jouw vloer bieden wij CetaBever Vloer- & Parketlak - zowel in een transparante zijdeglans als in een transparant matte variant. Hoe kies je de juiste parketlak voor jouw vloer? Hoe breng je die aan? En hoe vaak is zo’n laklaag eigenlijk nodig? Wij geven je alle nodige tips om jouw (parket)vloer te onderhouden.

Een mooie vloer verdient goed onderhoud


Steeds meer mensen kiezen voor een houten vloer. Vooral de visgraatvloer is erg in trek. Veel mensen zijn erg gecharmeerd van dit karakteristieke legpatroon - het liefst gelegd van massief hout. Zo oogt je woning ruimtelijk en het ziet er ook nog eens strak en stijlvol uit. 

Of je nu kiest voor visgraat of een ander legpatroon, een houten vloer is altijd een mooi en duurzaam alternatief voor vloeren van pvc en laminaat. Een vloer van hout gaat vaak jaren mee en ziet er ook nog eens heel mooi uit. Verder kun je kiezen voor allerlei soorten, kleuren en typen hout. Kortom: alle reden voor veel mensen om een vloer van hout te laten leggen.

Je hebt nog langer plezier van je houten (visgraat)vloer als je deze het onderhoud geeft dat hij verdient. Dat betekent dat je de vloer behandelt of afwerkt met een parketlak. Daarmee maak je de vloer kras- en slijtvast en bescherm je het hout of parket tegen vlekken. 

Goede bescherming met vloerlak


Het onderhoud van een houten vloer begint met een goede vloerlak. Zo voorkom je beschadigingen, vlekken en aantastingen. CetaBever Vloer- & Parketlak is een heel geschikte vloerlak voor houten vloeren. Deze lak is zeer kras- en slijtvast. Bovendien is de laklaag goed te reinigen en is de CetaBever-lak te mengen in elke gewenste transparante zijdeglans kleur. Daarmee verrijkt deze lak de natuurlijke houtkleur van je vloer. Ook ben je met de lak zeker van een lange en duurzame bescherming van jouw houten vloer. 

Welke vloer- of parketlak past bij jouw vloer?


Nu is de ene houten vloer de andere niet. Hoe weet je dan welke vloer- of parketlak bij jouw vloer past? 

Met de vloerlak van CetaBever zorg je voor een slijt- en krasvaste bescherming van het hout. CetaBever Vloer- & Parketlak is ideaal om hard- en zachthouten vloeren of parket binnenshuis een duurzame afwerking te geven. De lak is zowel te gebruiken op onbehandeld hout als op een transparante laag van beits of lak. Deze lak is geschikt voor alle soorten houten vloeren.

Bij lak kun je zelf kiezen tussen verschillende kleuren en afwerkingen. Denk aan een transparant matte of transparant zijdeglanzende lak. Bij matte lak behoudt het hout zijn natuurlijke look zonder glans. Bij een zijdeglanzende lak gaat de vloer iets meer glimmen.

Zijdeglans parketlak

Ten eerste kun je kiezen voor de CetaBever Vloer- & Parketlak zijdeglans. Dit is een licht glanzende lak, waarbij je vloer iets gaat glimmen. Naast die mooie licht glanzende laag, biedt de lak ook een goede bescherming voor je vloer. 

Parketlak in mat

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen: is er ook parketlak in mat? Niet iedereen vindt een glanzende laag op de vloer mooi. Als je écht de natuurlijke uitstraling van hout wilt behouden, dan past een natuurlijk matte afwerking het best. De CetaBever Vloer & Parketlak Natuurlijk Effect is hier heel geschikt voor. Deze matte parketlak is verrijkt met oliën, waardoor er een natuurlijk mat effect ontstaat op je vloer of parket. Dit gaat nog een stap verder dan veel standaard parketlak in mat.

Met deze matte parketlak heb je het beste van twee werelden. Aan de ene kant een optimale bescherming van het hout, terwijl je aan de andere kant ook de natuurlijke look van hout behoudt.

cetebever nederland parketvloer

Hoe zit het met parketlak-kleuren?


Het kan ook zijn dat je je parketvloer na een tijdje van een frisse kleur wilt voorzien. Speciaal voor je houten vloer kan CetaBever Vloer- & Parketlak gemengd worden in zo’n 120 transparante kleuren en houtkleuren. Daarnaast is dit product leverbaar in 27 standaard parketlak-kleuren. Denk bij de transparante parketlak-kleuren bijvoorbeeld aan mahonie, teak, white wash en licht eiken. Eigenlijk elke mogelijke kleur - van lichtgrijs tot roodbruin. 

Hoe ga je aan de slag met vloerlak? Tips!


Deze belangrijke vraag hebben we tot het eind bewaard. Hoe je te werk gaat met parket- of vloerlak, hangt ervan af of je met nieuw hout of behandeld hout aan de slag gaat. We leggen je voor beide typen hout de stappen uit. 

Nieuw hout lakken

 1. Reinig en ontvet het hout eerst met Alabastine Verfreiniger. 
 2. Schuur het hout daarna grof op (P80-P120). Houd daarbij de richting van de houtverf aan. 
 3. Maak het hout stofvrij. 
 4. Roer de lak goed door en breng deze vervolgens in 3 lagen aan. Volg hierbij de richting van de houtnerf. 
 5. Schuur tussen de lagen het hout licht op en maak het hout stofvrij. 


Behandeld hout lakken

 1. Schuur het hout eerst grof op (P80-P120). Zo kun je de lagen dekkende verf of beits van het hout verwijderen, samen met eventuele beschadigde delen. 
 2. Schuur vervolgens het kale hout middelgrof op (P150-P180/P220) en maak het stofvrij. 
 3. Ontvet de transparante lak- en beitslagen als ze nog in goede staat zijn met Alabastine Verfreiniger. Schuur deze middelgrof op (P150-P180/P220) en maak ze opnieuw stofvrij.
 4. Roer de lak goed door en breng deze aan. Doe dit in twee lagen en breng de lak aan in de richting van de houtnerf. 
 5. Schuur tussen de lagen fijn op (P220-P280) en maak het hout stofvrij. 


Overige tips

 • Als je de lak van CetaBever laat opdrogen bij 20 °C, is deze na 1 uur stofdroog. Na 4 uur is de lak voorzichtig beloopbaar, schuurbaar en overschilderbaar. Verder kun je de vloer 12 uur na het lakken licht belasten. Na 7 dagen is de vloer volledig doorgehard. 
 • Gebruik de hoeveelheid lak zoals dat beschreven staat bij het rendement van het product. Je weet dan zeker dat je voldoende laagdikte aanbrengt en dat je vloer en/of parket slijtvast is.
 • Gebruik de lak nooit bij temperaturen lager dan 10 °C. 
 • Na gebruik kun je de restanten lak in de pot bewaren. Belangrijk is wel dat je de verpakking goed sluit en rechtop wegzet. Bewaar de lak op een vorstvrije plek 
 • Test de lak altijd eerst op een stukje resthout. Dan kun je goed zien welk effect de lak op de houtsoort heeft voordat je er de hele vloer mee lakt. 

Houten vloer schoonmaken


Goed onderhoud van je houten vloer betekent ook de vloer regelmatig schoonmaken. Zand en kleine steentjes zijn de belangrijkste oorzaken van beschadigingen aan de vloer. Deze kunnen de toplaag van de vloer aantasten. Regelmatig stofzuigen en dweilen helpt om dat soort schade te voorkomen. 

Let wel op: een houten vloer schoonmaken vraagt om wat extra aandacht. Je kunt je vloer reinigen met een zeephoudend huishoud-reinigingsmiddel. Ook kun je hier Glitsa Vloerreiniger voor gebruiken. Lees ook dit artikel met tips over het reinigen van je houten vloer.

Je parketvloer onderhouden met parketlak van CetaBever


Kortom: een houten vloer (of dat nu in visgraat is of een ander legpatroon) is een mooie investering waar je jarenlang plezier van hebt. Plezier heb je er nog langer van als je de vloer goed onderhoudt en van een mooie beschermlaag in de vorm van parketlak voorziet. CetaBever biedt daar passende producten voor. 

Bekijk ons assortiment aan Vloer- en Traplak en kies de transparant natuurlijk matte of transparant zijdeglanzende lak die bij jouw vloer of parket past. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.