hero image

MOET IK MIJN HOUT IMPREGNEREN?

Je kunt er voor kiezen om buitenhout te impregneren, voordat je de beits aanbrengt. 

Waarom je hout impregneren?

Wanneer je hout impregneert, voedt en onderhoud je het hout van binnenuit. Als je dat op de juiste manier doet, kan het decennialang mee. Je beschermt het tegen houtrot, verwering en blauwschimmel: dat is een donkere schimmel die hout een vlekkerige blauwgrijze of zwarte kleur geeft. Dit kun je doen met CetaBever Impregneer. 

De hars en was van het impregneermiddel dringt tot diep in het hout door en beschermt zo tegen UV-straling die de natuurlijke kleur kan aantasten. 

Behandeld versus onbehandeld

Voordat je hout behandelt, moet je eerst weten of het voorbehandeld is. Hout kan worden onverdeeld in drie categorieën:  

Onbehandeld
Dit hout heeft geen deklaag of bescherming en is daardoor uiterst vatbaar voor rot en verwering. Behandel het zo snel mogelijk.

Gedompeld in de fabriek 
Bij de dompeltechniek krijgt het hout een laag beits of impregneer als basisbescherming. Bij deze behandelmethode wordt het hout letterlijk ondergedompeld in een bad met een beschermingsproduct. De buitenkant krijgt hierdoor een beschermingslaag, maar het product dringt niet diep door in het hout. De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.    

Geïmpregneerd onder druk in de fabriek 
Drukimpregneren is de meest grondige methode voor hout impregneren. Onder vacuümomstandigheden wordt vocht aan het hout onttrokken en wordt het impregneermiddel diep in het hout geperst. Het hout heeft na behandeling vaak een lichtgroene tint. Hout dat onder druk is geïmpregneerd kan nog verder worden behandeld met een beits. 

Gezaagd versus geschaafd hout

​Onbewerkt, gezaagd hout absorbeert twee keer zoveel vloeistof als geschaafd hout, waardoor gezaagd hout een stuk makkelijker te impregneren is: het impregneermiddel dringt gemakkelijker door in de structuur. Geschaafd hout is gladder en van betere kwaliteit (geen splinters!), maar is daardoor ook lastiger te impregneren, en ook verf hecht minder goed aan het oppervlak. Werk je met zeer glad, geschaafd hout, dan is het doorgaans een slim idee om het eerst even op te schuren, voordat je het impregneermiddel aanbrengt. 

Hout impregneren met een natuurlijke afwerking

​Wil je je hout beschermen en tegelijkertijd de natuurlijke kleur behouden, dan heb je een transparante houtbeschermer nodig [CetaBever impregneer blank]. Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken. Onbewerkt, gezaagd hout (de meeste schuttingen) kun je direct behandelen.  

Hout impregneren voordat je beitst of verft 

Beits kan ook zonder impregneer worden toegepast op hout. Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits. Ook werkt het de zuiging tegen waardoor je uiteindelijk minder beits nodig kan hebben.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.