hero image

CHECKLIST VOOR HET BEITSEN VAN JE SCHUTTING:

Een handleiding met gereedschap en technieken die je nodig hebt om een schutting of tuinhek te beitsen.

Schutting of tuinhek beitsen? Lees onze handige checklist voor een professionele afwerking. 

Wil je een mooie schutting die alle seizoen kan weerstaan? Verzorg en bescherm het dan goed. Met onze checklist voor het beitsen van je tuinhek of schutting ben je gegarandeerd goed voorbereid. CetaBever geeft tips over welke kwasten en ander gereedschap je nodig hebt en je krijg tips over de voorbereiding en hoe je moet beitsen. 

Wat heb ik nodig?

  • CetaBever Schuttingbeits

  • Schuurpapier medium (korrelgrootte P60-80)

  • Kwast en/of roller (CetaBever Schuttingbeits is op waterbasis)

  • Eventueel stokken of opbindmateriaal voor je planten
  • Afdekfolie & Tape
alt1

Hoe ga ik te werk?

Voorbereiden en schoonmaken

Check 1: is de schutting plantvrij?
Je kunt planten snoeien of ze vastbinden met clips, ander opbindmateriaal of met stokken zodat je de ruimte hebt om aan de slag te gaan. Staan je planten nog steeds te dicht op je schutting of hek, bedek ze dan met plastic. Verwijder algen, mos of schimmel van je schutting met een schimmelwerende reiniger (CetaBever 2-in-1 reiniger). 

​Check 2: alle spijkers en schroeven verwijderd?
Oude spijkers en schroeven die uit je schutting steken kunnen je kwasten beschadigen. Sla ze in het hout of haal ze eruit, als dat mogelijk is.

Check 3: moet je het hout behandelen of schuren?
Als je schutting gemaakt is van kaal of onbewerkt hout, dan kun je direct beginnen met beitsen. Is de schutting recent nog gebeitst, gelakt of geverfd, dan moet je deze wellicht kaal schuren voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Is de huidige verflaag goed gehecht en helder of licht van kleur, verf er dan overheen. Wat de staat van het hout ook is, zorg er in ieder geval voor dat je de ruwe gedeeltes altijd opschuurt voordat je een nieuw product aanbrengt, zodat de verf beter hecht.

 

alt2

Beschermen en opknappen

Check 1: wat is de weersverwachting?
CetaBever Schuttingbeits kun je gebruiken tussen de buitjes door, dus blijft het een paar uur droog en warmer dan 10°C? Zolang het niet bloedheet is buiten, kun jij aan de slag. Wanneer het net geverfde hek vol in het directe zonlicht staat, zal het minder goed hechten. ​

Check 2: heb je het product getest? 
Voordat je de hele schutting schildert, is het slim om te testen of de verf goed hecht. Kies daarvoor een hoek van de schutting die wat uit het zicht is. 

​Check 3: beits je de juiste kant op?
Beits in horizontale banen wanneer de schuttingdelen horizontaal zijn opgebouwd, en verticaal bij verticale schuttingdelen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk de structuur van het hout volgt. Verf van boven naar beneden, zodat je druppels direct kunt wegwerken, voordat ze opdrogen. 

​Check 4: alle hoeken gehad?
Werk met een kleinere verfkwast de hoeken goed bij en de delen tussen de houtpanelen en bij de palen, waar je met de grote kwast niet goed bij kan. Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat. Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende. Tussen de lagen fijn schuren en het hout stofvrij maken.  

Klus geklaard? Maak je kwasten schoon. En als de schutting droog is, kun je het beschermplastic en het opbindmateriaal en de stokken voor de planten ook verwijderen.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.