HOUT REINIGEN IN HUIS

Hout reinigen

Gebruik deze tips om je hout te reinigen en de natuurlijke schoonheid ervan te behouden.

Van planken tot meubilair: hout is geweldig materiaal waarmee je natuurlijke schoonheid en karakter toevoegt aan je inrichting. Maar je wilt het wel graag goed onderhouden. We hebben daarom een paar handige tips voor je waarmee je het hout in huis kunt schoonmaken.

Houten vloeren reinigen

Een nette, houten vloer is de perfecte toevoeging aan zowat elke kamer. Maar slijtage is bij een houten vloer onvermijdelijk. Tenzij je hem regelmatig goed onderhoud, dan blijft het verval beperkt, en het hout zo gaaf als mogelijk.

Houd je vloer schoon en vrij van stof en vuil door elke week te stofzuigen. Dweil de vloer vervolgens met heet water in de richting van de nerven, hierdoor blijft de structuur van het hout beter intact. Gebruik niet te veel water, dat kan schadelijk zijn voor het hout.

Wil je een superschone en nette vloer en planken die hun glans behouden? Gebruik dan een maal per maand een speciaal schoonmaakmiddel voor hout. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die niet geschikt zijn voor houten vloeren. Door azijn vervaagt bijvoorbeeld na verloop van tijd de toplaag en ook stoomreinigers kunnen je vloer beschadigen.

Wrijf als laatste de vloer op met een schone doek. Ziet je vloer er door slijtage slechter uit, dan is een flinke poetsbuurt alleen niet voldoende. Het hout opschuren kan dan een oplossing zijn. Bekijk onze experthandleiding over het schuren van houten vloeren.

Hout reinigen - plinten 

Plinten zijn een gemakkelijk doelwit voor dagelijkse slijtage. Het goede nieuws is dat je de slijtage tot een minimum kunt beperken door ze regelmatig schoon te maken.

Verwijder eerst al het vuil en stof door de plinten goed af te stoffen. Als je het hout echt schoon wilt hebben, maak dan een sopje met wat schoonmaakmiddel en neem de plinten af met een doek. Nadat je al het vuil verwijderd hebt, veeg je de plinten droog met een schone doek.

Dit is een snelle en eenvoudige manier om het houtoppervlak te reinigen, zonder daarbij schilderwerk te beschadigen of de houtafwerkingslaag te laten vervagen.

Hout reinigen - meubels en leuningen

Hout van meubilair en leuningen wordt veel gebruikt en kan snel vies worden. Maar met een beetje aandacht verwijder je die vieze en vette vingerdrafdrukken in aan handomdraai.

Verwijder vuil door het hout af te stoffen in de richting van de nerf, zodat de houtstructuur zo goed mogelijk bewaard blijft. Maak een sopje met een beetje schoonmaakmiddel en neem het oppervlak voorzichtig af met een doek. Is het hout gelakt of onbewerkt, gebruik dan niet te veel water, anders kan het hout beschadigd raken. Maak het hout vervolgens droog met een schone doek.

Doe dit wekelijks en je houten meubels en leuningen blijven netjes en glanzend. Je kunt ook een wasspray gebruiken, maar doe dit niet te vaak: door de boenwas kan het hout verbleken.

Onze handleiding voor het reinigen van houten tafel- en werkbladen

Koffie-, wijn- en waterringen: tafel- en werkbladen hebben het vaak zwaar te verduren. Je kunt de bladen echter als nieuw houden door ze regelmatig op de juiste manier schoon te maken.

Begin zoals gebruikelijk met het verwijderen van vuil en etensresten. Maak vervolgens een sopje met warm water en neem met een vochtige doek het oppervlak af. Verwijder met een (plastic) trekker het sopje van het blad. Herhaal de handeling, maar gebruik alleen meer sop. Verwijder het water, en maak het hout droog met een doek.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.