Cetabever Nederland parketlak

Hoe kies je de juiste traplak voor jouw trap? Ontdek het bij CetaBever!

Een mooie houten trap is een echte blikvanger. Extra belangrijk dus dat je trap ook mooi blijft, ondanks alles wat een trap haast dagelijks te verduren krijgt. Van enthousiast rennende mensen en voetafdrukken tot viezigheid van buiten. Met de juiste bescherming kun je jouw trap én goed gebruiken én lang mooi houden. Je trap lakken met de hoogwaardige traplak van CetaBever doet wonderen. Maar welke traplak heb je precies nodig? En hoe werkt het precies? Wij zetten alle info voor je op een rij.

Traplak, waarom is het nodig?


Hout is een mooi en duurzaam materiaal, maar het is ook kwetsbaar. Slijtage voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je trap met traplak te beschermen. Door je houten trap regelmatig te lakken, voorkom je slijtage. Ook zal viezigheid de trap minder snel beschadigen als je een laag lak aanbrengt. 

Of zo’n beschermlaag echt nodig is? Ja, absoluut. Is het niet voor beschadigingen, dan is het wel om vlekken te voorkomen die tot diep in het hout kunnen intrekken. Vlekken op kaal hout zijn lastig te verwijderen; vaak is schuren de enige optie. Voorkomen is beter dan genezen. 

cetebever nederland traplak

Lak voor trap, welke kies je voor een natuurlijke look?


Er bestaan allerlei soorten houten trappen. Elke houtsoort heeft zijn eigen karakter en charme door zijn kleur en nerven. Om de mooie en authentieke kwaliteit van het hout te behouden, is het belangrijk om je trap zo goed mogelijk te onderhouden. 

Welk product geschikt is voor jouw trap, hangt onder andere af van jouw voorkeuren. Wil je de trap een dekkende kleur geven, zodat het hout niet meer zichtbaar is, Of kies je liever voor een transparante lak voor je trap, zodat de nerven van het hout nog steeds goed te zien zijn? Het is allemaal mogelijk.

Bij CetaBever kun je kiezen tussen meerdere soorten lak voor je trap. Elk van deze soorten is geschikt voor een duurzame afwerking van trappen binnenshuis. Voor hard of zacht hout. De lakken zijn zowel te gebruiken op onbehandeld hout als op (intacte) transparante beits- of laklagen.

Dekkende bescherming voor je trap (o.a. traplak in wit)


Het kan ook zo zijn dat je in plaats van de natuurlijke look te behouden, de trap liever een dekkende kleur wilt geven. Het is niet handig om hiervoor gewone verf te gebruiken. Die biedt de trap namelijk geen bescherming tegen slijtage, vlekken of vuil. 

Wel kun je hiervoor dekkende traplak van CetaBever, zoals onze witte traplak gebruiken. Daarmee voorzie je je trap aan de ene kant van een witte kleur, en breng je aan de andere kant ook meteen een beschermlaag aan. 

Voor traplak in wit kun je heel goed CetaBever Trappenlak Dekkend gebruiken. Deze lak heeft een dekkende kleur, waardoor je trap mooi egaal wordt.

Transparante bescherming voor je trap


Naast dekkende traplak, kun je ook kiezen voor een transparante trappenlak. In dat geval kun je tussen een lak met zijdeglans of een lak met een matte afwerking. Beide lakken bieden een goede en duurzame bescherming. Bij CetaBever kun je hiervoor drie typen producten kopen:

 1. CetaBever Trappenlak zijdeglans. Deze lak heeft een licht glanzende uitstraling. De lak is transparant, wat betekent dat je het hout en de nerven goed door de lak heen blijft zien. Hierbij kun je kiezen tussen veel verschillende kleuren, waardoor je het hout bijvoorbeeld een warmere of juist koelere tint kunt geven. De transparante kleuren komen het best tot hun recht op een zachthouten trap. 
 2. CetaBever Trappenlak mat. Kies je liever voor een mat effect en een natuurlijke uitstraling? Deze matte lak beschermt je trap, maar geeft geen glanzende laag. 
 3. CetaBever Trappenlak Natuurlijk Effect. Dit derde product is onze nieuwste innovatie qua traplak. Deze lak geeft de trap een mat en zo natuurlijk mogelijk effect, doordat hij verrijkt is met oliën. Tegelijkertijd biedt de lak ook optimale bescherming van het hout Het beste van twee werelden dus!

Traplak anti-slip 


Een andere transparante lak die CetaBever aanbiedt, is de speciale traplak met antislip. CetaBever Trappenplak Anti-slip biedt niet alleen een transparante beschermlaag voor het hout, maar heeft ook een anti-slipformule. Deze traplak bevat een kleurloze anti-slipkorrel die de trap stroef maakt. Na het aanbrengen van deze lak op de trap hoef je minder bang te zijn dat je uitglijdt. Bijvoorbeeld heel handig met kleine kinderen of als je trap wat steiler is. 

Door de speciale slipformule zorgt deze traplak met antislip voor meer grip als je naar boven of naar beneden loopt. Een fijn idee! 

Hoe gebruik je trappenlak?


Met onze trappenlak kun je heel eenvoudig zelf aan het werk gaan. Een laklaag is zo aangebracht. Bovendien is de lak van CetaBever zeer kras- en slijtvast, goed te reinigen en sneldrogend. Ook beschermt de lak heel goed tegen vlekken. Een ideale lak dus om jouw trap de bescherming te geven die hij verdient!

Bij droging rond de 20 °C is de lak stofdroog na 1 uur. Voorzichtig beloopbaar en overschilderbaar is de lak na 4 uur. Verder kun je de lak na 12 uur licht belasten. Na 7 dagen is de lak volledig doorgehard. Let op: verwerk de lak niet bij temperaturen onder 10 °C.

Gebruik bij nieuw hout

Voor gebruik van de lak bij nieuw hout volg je deze stappen:

 1. Reinig en ontvet het hout eerst met Alabaster Verfreiniger. 
 2. Schuur het hout in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat het kale hout stofvrij is. 
 3. Breng 3 lagen lak aan. 
 4. Belangrijk is om tussen de lagen licht te schuren en steeds stofvrij te maken.


Gebruik bij behandeld hout

Is je trap gemaakt van behandeld hout (met beits of verf)? Volg dan deze stappen:

 1. Schuur de trap eerst grof (P80-P120) om dekkende lagen verf of beits en eventuele beschadigde delen te verwijderen. 
 2. Schuur daarna het kale hout middelgrof op (P150-P180/P220) en maak het stofvrij.
 3. Ontvet de intacte transparante lak- en beitslagen met Alabastine Verfreiniger. 
 4. Schuur het hout daarna middelgrof (P150-P180/P220) en maak het stofvrij.
 5. Breng de lak in 2 lagen aan en volg daarbij de richting van de houtnerf. Belangrijk is om tussen de lagen door licht te schuren en stofvrij te maken. 

Hoe kun je daarna je houten trap reinigen?


Naast het lakken van je trap, helpt ook een goede reiniging mee om je trap te beschermen. Reinig de laklaag periodiek met zeephoudende schoonmaakmiddelen en een vochtige doek. Of gebruik Glitsa Vloerreiniger. Zo blijft je trap nog langer mooi. 

Wat kun je dan wél gebruiken? Hieronder een paar tips:

 • Stofzuig de trap regelmatig om vuil te verwijderen. Zo voorkom je dat zand of bijvoorbeeld steentjes op de trap blijven liggen en voor krassen zorgen. Zet niet te veel kracht op de stofzuiger om krassen te voorkomen.
 • Voor een snelle schoonmaakbeurt kun je ook een stoffer en blik gebruiken. 
 • Maak verder regelmatig de trap schoon met een licht vochtige doek of mop. Gebruik hiervoor geen agressief schoonmaakmiddel. Een zeephoudend schoonmaakmiddel of Glitsa Vloerreiniger kun je wel gebruiken.

Kortom: gebruik traplak voor de juiste bescherming


Traplak is dus een heel eenvoudige manier om jouw houten trap de bescherming te geven die hij verdient. Je trap oogt er mooier door en blijft ook veel langer zijn mooie uitstraling behouden.

Kies je voor matte, glanzende, transparante of dekkende lak? Die keuze is aan jou. Bekijk het assortiment aan traplak van CetaBever en kies het product dat het beste bij jouw trap past.

Fetching the data, plz wait..