Trap lakken | Wat heb je nodig en hoe ga je te werk?

Je trap heeft elke dag heel wat te verduren. Er lopen of rennen heel wat mensen op en af, met na verloop van tijd slijtage tot gevolg. Heb je een nieuwe trap die je goed wilt beschermen? Of heeft je trap zijn beste tijd gehad? Ziet hij er oud en lelijk uit? Behandel je trap dan met traplak. Door je trap te lakken, kun je jouw nieuwe trap mooi houden, een trap die zijn beste tijd heeft gehad een nieuw uiterlijk geven en zorg je er sowieso voor dat je trap weer jaren meegaat. Maar hoe pak je die klus aan? Je vindt hier een handig stappenplan en productadvies. 

Waarom een trap lakken? 

Om meerdere redenen is je trap lakken een goed idee.

 • Door de trap te lakken kan deze er weer als nieuw uitzien en houd je de trap langer mooi.
 • Traplak biedt bescherming tegen vlekken, krassen en andere beschadigingen.
 • Door de trap te lakken kan je deze een fris kleurtje geven. Je kan natuurlijk de originele behouden, maar je kan ook kiezen voor een dekkende witte lak of bijvoorbeeld Natuurlijk Brown Wash.
 • Verder kan je met traplak verkleuring van de zon voorkomen. Door UV-licht van de zon heeft hout de neiging om te verkleuren. Die verkleuring kun je voorkomen met een lak van CetaBever.

Welke lak of verf voor de trap?

Misschien ben je op deze pagina terechtgekomen in je zoektocht naar informatie over welke verf je voor de trap moet gebruiken. Normaalgesproken wordt watergedragen verf aangeraden die snel droog is, niet vergeelt en geurarm is. Maar wat voor product heb je precies nodig?

Wij raden je aan om voor een lak te kiezen. CetaBever Trappenlak biedt een goede bescherming tegen onder meer krassen, stoten, vlekken en verkleuring. Ook blijft je trap er langer mooi door. Je kunt daarbij zelf kiezen tussen lak die dient als witte trapverf (dekkende CetaBever traplak), lak die blank (kleurloos) is of lak in een transparant kleurtje.

In het assortiment van CetaBever vind je de volgende soorten traplak:

 • CetaBever Trappenlak dekkend: een watergedragen lak verkrijgbaar in de kleuren Wit en RAL 9010. Deze traplak heeft net als witte trapverf een witte kleur en beschermt en verzorgt tegelijkertijd jouw hout. Het geeft een prachtige dekkende eindlaag.
 • CetaBever Trappenlak transparant: een watergedragen lak verkrijgbaar in mat en zijdeglans anti-slip. Hij beschermt en verzorgt jouw hout en geeft het hout een prachtige eindlaag. Deze lak is in blank (kleurloos) en verschillende transparante kleuren verkrijgbaar. Doordat de lak transparant is (of hij nu een kleurtje heeft of niet) blijft de houtnerf zichtbaar. De anti-slip trappenlak heeft een stroeve anti-slip laag. Dat is vooral handig om te gebruiken op de treden van de trap; het voorkomt slipgevaar.
 • CetaBever Trappenlak Natuurlijk Effect: een binnenlak verrijkt met oliën voor een natuurlijk mat effect en langdurige bescherming. Dit product beschermt jouw hout als een lak, maar heeft het natuurlijk matte uiterlijk van een olie. Dit betekent dat het hout zijn authentieke uitstraling behoudt. Deze lak is beschikbaar in de kleuren Natuurlijk Blank, Natuurlijk White Wash en Natuurlijk Brown Wash.

Als je nog twijfelt, kun je ook altijd gebruik maken van onze Houtklus advies-tool. Deze helpt je stap voor stap met het kiezen van het juiste product.

Hoeveel traplak heb je nodig?

Niets zo vervelend als tijdens je klus ontdekken dat je te weinig traplak in huis hebt. Om dat te voorkomen, helpen we je graag. Hoeveel traplak je nodig hebt hangt onder meer af van het type trap. Is jouw trap bijvoorbeeld open of gesloten? Wil je de trapleuning ook lakken of niet?

Om het precieze oppervlak van jouw trap te weten te komen, kun je deze het beste opmeten. Tel daarvoor eerst het aantal traptreden. Professionele schilders gaan uit van zo’n 1 m2 per traptrede, bij zowel open als gesloten trappen. Heb je een gesloten trap en wil je ook het stootbord en de bovenkant lakken? Ga dan uit van 2 m2 per traptrede.

Het aantal vierkante meters bepaald? Op de productpagina’s van de CetaBever trappenlak kun je precies zien hoeveel lak je nodig hebt. 

Hoe kun je je trap lakken? Een stappenplan!

Heb je de juiste traplak in huis gehaald en weet je zeker dat je voldoende hebt? Dan is het tijd voor de klus: de trap lakken. Ontdek hieronder hoe je dat aanpakt en wat je nodig hebt voor je trap lakken. 

Wat heb je nodig?

 • CetaBever Trappenlak
 • Alabastine verfreiniger
 • Kwast en/of roller
 • Afdekfolie en afdektape
 • Roerhoutje
 • Schuurpapier

Hoe ga je te werk?

De trap lakken doe je als volgt:

 1. Is de trap al eerder gelakt? Reinig en ontvet deze dan met Alabastine Verfreiniger in lauwwarm water.
 2. Schuur de beschadigde delen van de trap weg (met schuurpapier met korrelgrofte P150 – P180). Zijn sommige laklagen nog intact? Dan kun je die het beste schuren met korrelgrofte P220 – P280. Om zichtbare schuurkrassen te vermijden, schuur je altijd in de richting van de houtnerf. Dit zorgt er ook voor dat een transparante lak met een kleurtje de ondergrond beter een kleur kan geven.
 3. Maak het hout stofvrij.
 4. Roer de lak goed door en breng de eerste laag lak aan. Laat de lak daarna ongeveer 4 uur drogen.
 5. Herhaal het lakproces nog 2 keer. Schuur tussen de laklagen door het hout licht op en maak het daarna opnieuw stofvrij.


Tip:
schilder de traptreden om en om, dus sla steeds om de trede over. Mocht je dan nog iets boven of beneden willen pakken, dan kun je alsnog over de trap lopen. 

Jouw trap lakken met CetaBever?

Weet je al precies hoe je je trap wilt hebben en ben je er klaar voor om jouw trap met CetaBever Trappenlak van een frisse laklaag te voorzien? CetaBever biedt een breed assortiment aan lakken voor jouw trap. Bekijk onze verschillende soorten Trappenlak en kies het product dat het beste past bij jouw trapwensen.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.