ZO BEITS JE MEUBELS

Meubels beitsen

Dit is onze handleiding voor het beitsen van meubels: van voorbereiding tot afwerking

 

Ga je voor industrieel chique of hou je meer van een landelijke stijl? Wat je voorkeur ook is: meubels beitsen of lakken is niet alleen kleur toevoegen, je versterkt ook de structuur van het hout.

 

Familiestuk geërfd, of een meubelstuk dat al lang in een hoek staat, wachtend op een opknapbeurt? Deze handleiding vertelt je welke stappen je moet nemen voor het beitsen van je meubels: van voorbereiding tot een perfecte afwerking.

 

Meubels beitsen: de voorbereiding

 

Beschermen
Bescherm je werkgebied tegen stof en beits voordat je met je beitsklus begint. Gebruik daarvoor beschermplastic, lakens of oude kranten.

 

Verwijderen 
Verwijder waar mogelijk alle handvaten en scharnieren. Als dat te lastig is, dek ze dan zorgvuldig af met tape, voordat je de beits aanbrengt . Bedek met doeken of stukken laken al het meubeltextiel, zoals leer, katoen of suede, en tape het vast.

 

Reinigen
Het is belangrijk dat je al het vuil van het meubelstuk verwijdert, voordat je begint met beitsen. Reinig het oppervlak grondig met een warm sopje of een niet te agressief schoonmaakmiddel [Alabastine verfreiniger]. Veeg het vervolgens helemaal droog, zodat al het stof en vuil is verwijderd.

 

Repareren
Dit is dé kans om kapotte of beschadigde onderdelen te repareren met vuller of lijm. 

 

Schuren
Heb je opvulmiddel gebruikt om gaten te dichten in het hout of zit er al aan laag verf over het meubel, schuur het dan licht op zodat de grondverf goed kan hechten. Hiervoor kun je schuurpapier met korrelgrofte P220-P280 gebruiken.

 

Schoonvegen
Borstel je meubelstuk goed schoon. Gebruik een vochtige doek als er veel schuursel is blijven hangen.

 

Zo beits je meubels

 

Beitsen
Roer je gekozen beits goed door [CetaBever Deur, Kozijn & Meubelbeits] en breng het aan op je meubelstuk. Experimenteer als je dat wilt met het gebruik van verschillende kleuren voor verschillende delen van het meubel. De CetaBever Deur-, Kozijn & Meubelbeits is beschikbaar in vele transparante kant en klare kleuren en is te mengen in een bele transparante kleuren op de mengmachine op de mengmachine. 

 

Schuren
Na de eerste laag beits, schuur je je meubelstuk op met zeer fijn schuurpapier korrelgrofte P320-P360, zodat je meesterwerk helemaal klaar is voor de laatste stap: de afwerking.

 

Afwerken
Beits het meubel in de gewenste kleur en laat het drogen. Bevestig daarna de onderdelen, zoals handvaten of scharnieren. Geen zijdeglans of speciale meubelverf gebruikt? Dan kun je je meubelstuk nog een of twee lagen transparante lak [CetaBever Meubellak Zijdeglans] geven om het te beschermen tegen deuken en krassen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het meubel een matte uitstraling te geven. Dan kun je hem afwerken met de CetaBever Meubellak Mat

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.