Cetabever Nederland Beits

Wat is beits? En waarin verschilt het van olie en lak?

Met de juiste bescherming blijft hout heel lang goed en mooi. Goede producten beschermen jouw houten meubels, trap, tuinhuisje of ander object binnen of buiten zodat deze zo lang mogelijk meegaan. Denk hierbij aan bescherming tegen krassen, stoten, vocht, weersinvloeden enzovoorts.  De beits, olie en lak van CetaBever zijn heel geschikt om jouw hout tegen deze invloeden te beschermen. Maar wat is houtbeits eigenlijk? En wat is het verschil tussen een beits, olie en lak? We vertellen je er alles over. 

Wat is beits en wat is lak en olie? 


Beitsen is het aanbrengen van een transparante of dekkende laag op het hout om zo het hout te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Om duidelijk te maken wat beits nu precies is in vergelijking met olie en lak, volgt hier een korte samenvatting:

 • Olie dringt door tot diep in het hout en brengt de natuurlijke kleur van het hout naar boven.
 • Gel dringt ook tot diep in het hout en accentueert de natuurlijke houtkleur. Het verschil met olie is dat gel gemakkelijker aan te brengen is.
 • Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. 
 • Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.


Beits wordt door het hout opgenomen in plaats van dat het als een laagje op het hout zichtbaar is (zoals een lak). Het voordeel daarvan is dat de natuurlijke kleur en structuur van het hout beter zichtbaar blijven. Dit geldt met name als je kiest voor transparante beits. 

In vergelijking met olie of gel beschermt een beits jouw hout voor een langere tijd. Dat betekent dat je het hout minder vaak te behandelen. Bovendien biedt beits meer bescherming dan een olie of gel. Verder is beits vochtregulerend. Regen kan er niet doorheen naar het hout toe, terwijl waterdamp dat in het hout zit wél door de beitslaag heen het hout uit kan. Net als bij een goede regenjas eigenlijk: regen kan er niet doorheen, maar zweet (vocht van binnen) kan er wel doorheen. Zo blijft het hout goed tegen schade voor vocht beschermd zonder dat bestaand vocht het hout van binnen aantast.

Lak biedt daarentegen bescherming door het hout te isoleren en blijft op het hout liggen. Daarmee beschermt lak alleen de buitenkant van het hout.

CetaBever beits


Als specialist in producten voor houtbescherming, biedt CetaBever beits, olie en gel voor buitenprojecten en beits en lak voor binnenprojecten. CetaBever beits is verkrijgbaar in transparante en dekkende varianten.

De voordelen van CetaBever houtbeits voor binnen:

 • goede bescherming, doordat de beits kras- en stootvast is;
 • bescherming tegen vlekken;
 • sneldrogend;
 • in een breed assortiment aan transparante kleuren te verkrijgen.


De voordelen van CetaBever houtbeits voor buiten:

 • langdurige bescherming;
 • bescherming tegen vergrijzing en weersinvloeden;
 • waterafstotend;
 • vocht- en weerbestendig;
 • in een breed assortiment aan transparante en dekkende kleuren verkrijgbaar.


Exclusief in ons aanbod beitsen voor buiten is CetaBever Natuurlijk Effect beits. Dit product houdt het hout zoals het is. Daarmee bedoelen we dat dit product zorgt voor een natuurlijk mat eindresultaat. Dit komt doordat er natuurlijke oliën zijn toegevoegd aan deze beits. Tegelijkertijd biedt CetaBever Natuurlijk Effect tot wel 5 jaar optimale bescherming (zoals je bij beits gewend bent). Het beste van twee werelden dus! Kom via de site meer te weten over CetaBever Natuurlijk Effect voor buiten.

CetaBever Natuurlijk Effect is behalve als beits voor buitenprojecten ook verkrijgbaar als lak voor binnen. Meer weten? Je leest er alles over op de pagina over CetaBever Natuurlijk Effect binnen.

cetebever nederland beits

Waarom gebruik je houtbeits?


Het is heel belangrijk om houten objecten te voorzien van een extra beschermlaag. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat vocht het hout blijvend kan aantasten. Als vocht in hout trekt, kan het namelijk schimmel aantrekken, waardoor er houtrot kan ontstaan. Een beitslaag op het hout biedt hier een duurzame bescherming tegen. Daardoor blijven al je houten objecten langer mooi.

Nog een voordeel van houtbeits is dat je tussen verschillende kleuren en afwerkingen kunt kiezen. Zo kun je de kleur van het hout beter zichtbaar maken of juist verhullen onder een andere kleur. Bij CetaBever kun je houtbeits in diverse tinten kopen. Bij onze transparante houtbeits behoud je de natuurlijke houtstructuur; die blijft namelijk zichtbaar door de beitslaag heen. 

Welke beits voor welke klus?


Beits is te gebruiken voor veel soorten klussen. Binnen- en buitenshuis. Denk bijvoorbeeld aan je schutting, vlonder, gevels of tuinmeubelen voor buiten. Voor binnen is het bijvoorbeeld heel geschikt voor meubels, deuren of andere details. Maar welke beits kies je dan?

Binnen- of buitenbeits


Welke beits je nodig hebt, hangt onder andere af van het type klus. CetaBever biedt bijvoorbeeld aparte buitenbeits voor schuttingen, tuinmeubelen, tuinhuisjes, etc. Buitenbeitsen zijn geschikt voor weersinvloeden, zoals zon en regen. Dat maakt ze specifiek geschikt voor buiten.

Voor projecten binnen gebruik je binnenbeits. Onze deur- kozijn- en meubellbeits voor binnen is, zoals de naam al zegt, geschikt voor onder meer deuren, kozijnen en meubels. Deze binnenbeits is te bestellen met een afwerking in zijdeglans of glans. Binnenbeitsen hebben vaak andere specifieke eigenschappen, zoals kras- en stootvastheid.

Transparant of dekkend


Bij transparante beits blijft de structuur van het hout zichtbaar. Ook als je voor een variant met een kleurtje kiest. Daarnaast kun je kiezen voor dekkende houtbeits. Die zorgt ervoor dat het hout een meer dekkende kleur aanneemt, waardoor de houtstructuur minder goed zichtbaar is.

Hoe gebruik je beits voor hout?


Voordat je aan het beitsen gaat, wil je vast weten hoe je beits voor hout precies gebruikt. In onze instructie voor meubels beitsen lees je hoe dit in zijn werk gaat bij meubels in huis. Voor beitsinstructies per type object kun je onze tips en adviezen bekijken.

Beits kopen bij CetaBever


Voor een goede bescherming van jouw houten meubels, schuttingen, deuren en nog veel meer ben je bij CetaBever aan het goede adres. Onze beits kun je kopen in diverse bouwmarkten en andere winkels. Bekijk alle producten van CetaBever en vindt zo de lak, olie of beits om te kopen voor jouw houten object. Een duurzame bescherming, mooie afwerking en eventueel een fris kleurtje zijn het resultaat. 

CetaBever: altijd de juiste lak voor jouw meubel


Meubels lakken is vaak al heel snel gepiept. Na één tot twee lagen lakken en een tijdje drogen kan jouw meubel er weer een hele tijd tegenaan en heeft het een mooie opfrisbeurt gekregen. En dat nog naast het feit dat je meubel voortaan goed beschermd is tegen vlekken, krassen en stoten. 

Kortom: alle reden om houten meubels altijd goed te lakken voor gebruik. Bekijk het assortiment van CetaBever. Ook voor jouw houten meubel bieden we passende producten.

Wil je je houten trap van een duurzame laklaag voorzien? Lees dan meer over het lakken van je houten trap. 

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.