Houten meubels verven met beits of lak, hoe en waarom doe je dat?

Heb je een mooie houten tafel, stoel of kast staan en wil je die goede bescherming bieden? Of wil je oude meubels opknappen of ze van een andere kleur voorzien? Dan is houten meubels verven met beits of lak aan te raden. Hoe pak je dat aan? Wat heb je daarbij nodig? En als je met lak of beits gaat verven, welke kleur kies je dan?

Waarom is meubels verven met lak of beits belangrijk?

Nu vraag je je misschien af waarom het nodig is om houten meubels te verven. Houten meubels verven met lak of beits is om drie redenen verstandig. 

1. Bescherming

Lak en beits bieden jouw houten meubels bescherming. Meubels verven met lak of beits heeft als belangrijkste doel dat de beits of lak een beschermlaag biedt. Daarmee is het hout jarenlang beschermd tegen onder meer krassen en vlekken. Dus blijven je meubels langer mooi. 

2. Oude meubels opknappen en/of een andere kleur geven

Daarnaast kun je met beits en lak jouw oude kale kast, dressoir met vlekken of tv-meubel met doffe lak weer mooi maken. Geef ze een tweede leven met een laagje lak of beits. Zo kun je weer langdurig genieten van de natuurlijke schoonheid van het hout.

Je kunt kiezen tussen blanke (kleurloze) beits of lak of je kunt een transparante kleur proberen. Een beits of lak met kleur geeft een boost aan je interieur. Ook kun je ermee jouw meubels meer eigen maken. Nog een voordeel: misschien past een stoel of kastje in een andere kleur beter bij je houten eettafel of je nieuwe vloer. En een oud meubel van de kringloop geef je met een beetje lak of beits een tweede leven en een geheel eigen uitstraling. Leuk om te doen, en het geeft een prachtig resultaat! Met de producten van CetaBever kun je de klus ook nog eens in één dag klaren. 

3. Verkleuring voorkomen

Een andere belangrijke reden om beits of lak te gebruiken, is dat je hiermee het hout beschermt tegen verkleuring. Houtsoorten met een lichte kleur hebben de neiging om donkerder te worden door UV. Tenminste, als je ze onbehandeld laat. Donkere houtsoorten worden juist lichter. Het gebruik van onze producten voorkomt verkleuring.

Welke producten gebruik je voor meubels verven? 

Als je jouw houten meubels wilt voorzien van een beschermlaag, kun je dus het beste voor beits of lak kiezen. Zo bescherm je ze bijvoorbeeld tegen krassen en vlekken.

Maar waar kies je voor: beits of lak? Het verschil tussen meubels lakken en beitsen is dat beits deels in het hout doordringt. Het beschermt het hout van binnenuit tegen krassen, stoten en vlekken. Lak zorgt daarentegen voor een laag op het hout. Het biedt dus een beschermlaag over het hout heen tegen krassen, stoten en vlekken. Dit zorgt ervoor dat een lak meer bescherming biedt dan een beits.

Je kunt kiezen voor een blanke (kleurloze) beits of lak, waarbij het meubel zijn originele houtkleur behoudt. Of je kunt een beits of lak nemen met een transparante kleur. Bij lak of beits met een kleurtje geef je het hout direct een andere uitstraling (zoals white wash of donker eiken). 

Welke producten gebruik je voor meubels verven? 

Dan is de vraag alleen nog: welke kleur kies je om je tafel of kast te verven? Bij CetaBever beitsen en lak kun je kiezen tussen transparant of een kleurtje. Zoek je een matte blanke lak voor meubels? CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect is is is de beste matte blanke lak voor meubels. Deze lak is verrijkt met natuurlijke oliën, wat zorgt voor een extreem matte uitstraling. Daarbij beschermt het product jouw hout langdurig. Kortom, optimale bescherming mét behoud van de natuurlijke uitstraling van het hout.

 

De lak met een kleur is er in vele varianten: van White wash en Donker eiken tot Warm grijsgroen. Een overzicht van de beschikbare transparante kleuren vind je hier.

CetaBever: altijd passende beits of lak voor jouw meubel

Jouw houten meubels lakken of beitsen is dus belangrijk om te doen. Niet alleen om oude meubels op te knappen, maar ook om meubels van een goede beschermlaag te voorzien. Wil jij aan de slag gaan met lak of beits? Bekijk het assortiment van CetaBever. Ook voor jouw houten meubel hebben wij passende producten. Bovendien zijn alle producten een 1-pot-systeem. Dat betekent dat de CetaBever producten een grondverf, voorlak en aflak in één zijn. Heel handig dus!

Uit ons assortiment kun je de volgende producten gebruiken om houten meubels te verven:

 1. CetaBever Meubellak is een watergedragen lak, verkrijgbaar in zijdeglans en transparant mat. Deze lak beschermt en verzorgt jouw hout en geeft een prachtige eindlaag. Daarbij blijft de houtnerf zichtbaar. CetaBever Meubellak is verkrijgbaar in blank (kleurloos) en verschillende transparante kleuren.
 2. CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect is een binnenlak verrijkt met oliën voor een natuurlijk mat effect en langdurige bescherming. Dit product beschermt jouw hout als een lak, maar geeft het natuurlijk matte uiterlijk van een olie. Dit betekent dat het hout zijn authenticiteit en pure uitstraling behoudt. CetaBever Meubellak Natuurlijk Effect is er naast Natuurlijk Blank (kleurloos) ook in Natuurlijk Brown wash en Natuurlijk White wash.
 3. CetaBever Deur-, Kozijn- & Meubelbeits is een watergedragen binnenbeits. De Deur-, Kozijn- & Meubelbeits is verkrijgbaar in diverse kleuren met een mooie zijdeglans. Ook is dit product er in een variant met glans. Bij beide varianten blijft de natuurlijke houtnerf zichtbaar en geeft de beits jouw houten meubel een prachtige transparante kleur.

Een overzicht van alle beschikbare transparante kleuren voor jouw meubels vind je hier.

Hoe ga je jouw meubels verven met lak of beits?

Weet je welke producten je wilt gebruiken en heb je je kleurkeuze gemaakt? Dan kun je aan de slag met jouw meubels lakken of beitsen. Met de CetaBever producten klaar je de klus in één dag.

Boodschappenlijstje

 • CetaBever Meubellak (Natuurlijk Effect) of Deur-, Kozijn- & Meubelbeits
 • Schuurpapier
 • Alabastine Verfreiniger
 • Kwast voor watergedragen verf en/of lakviltroller
 • Afdekfolie
 • Afplaktape
 • Roerhoutje
 • Schuurpapier: grof (P80-P120) en fijn (P220-P280)

Aan de slag

 1. Dek de omgeving goed af
 2. Reinig het hout met Alabastine Verfreiniger in lauwwarm water. Laat het hout daarna goed drogen.
 3. Schuren:
  1. Werk je met nieuw of kaal hout? Schuur het hout dan in de richting van de houtnerf met middelgrof schuurpapier (P150-P180).
  2. Is het hout eerder behandeld met beits of lak? Schuur de beits- of laklagen en de beschadigde delen dan op met middelgrof schuurpapier (P150-P180).
 4. Maak het hout stofvrij.
 5. Roer de lak of beits goed door.
 6. Breng de eerste laag lak of beits aan. Wacht tot de beits of lak droog is. Herhaal het lak- of beitsproces nog één of twee keer. De lak of beits is na gemiddeld één uur stofdroog en na vier uur overschilderbaar.
 7. Schuur het meubel tussen de lagen door heel lichtjes (schuurpapier P220-P280) en verwijder het stof.
 8. Dan ben je klaar! 

Tip: video-uitleg 

Wil je meer weten over hoe je meubels lakt? Bekijk onze how-to-video om het proces uitgelegd te krijgen.

Kleuren worden geladen, even geduld a.u.b.